Мобілізованим киянам по 30 тисяч гривень: коли розпочнуться виплати

Читать на русском
Автор
Мобілізованим киянам виплачуватимуть "премії"
Мобілізованим киянам виплачуватимуть "премії". Фото Колаж "Телеграф"

Гроші приходитимуть на рахунок мобілізованого без його участі

Матеріальне заохочення у розмірі 30 тисяч гривень для всіх мобілізованих мешканців столиці планують розпочати виплачувати вже після 10 лютого. Міські чиновники запевняють, що фінансування цієї програми передбачено у повному обсязі.

Обіцяні "премії" військовослужбовці зможуть витратити на власний розсуд. Про це повідомляє видання "Вечірній Київ" із посиланням на заяву Департаменту соціальної та ветеранської політики.

Як виявилося, виплати мали стартувати в січні, проте їх довелося трохи "відстрочити". Це пов’язано з тим, що Київська міська рада ухвалила додаткове рішення — згідно з яким виплачуватимуть 30 тисяч не лише мобілізованим, а й контрактникам.

"Рішення про виплату було прийняте у грудні, а 18 січня 2024 року Київрада внесла зміни до рішення, згідно з яким одноразову допомогу в розмірі 30 тисяч гривень будуть виплачувати не тільки мобілізованим, але й контрактникам. Далі Територіальні центри комплектації до 10 числа кожного місяця мають подавати списки з мобілізованими новобранцями й тими, хто підписав контракт. Ці списки вони формують і подають до Департаменту муніципальної безпеки. Тоді Департамент мунбезпеки передає їх нам і ми виплачуємо. Фінансування під цю програму є. Перші списки ми отримаємо 10 лютого і почнемо перераховувати кошти", —заявили у профільному департаменті.

Крім цього, в КМДА наголосили на тому, що Київ одноразово виплачуватиме 30 тисяч гривень громадянам, мобілізованим після 1 грудня 2023 року. Матеріальна допомога нараховуватиметься у безготівковій формі на соціальний (зарплатний) рахунок автоматично – без участі мобілізованого. Власники "Картки киянина" отримають одноразову виплату на свій рахунок.

Мобілізований має надати до ТЦК та СП такі документи: копії ідентифікаційного коду, паспорта громадянина України (1, 2 сторінка останнього місця реєстрації) або ID-картки, довідку/витяг з банку про відкриття соціального (зарплатного) рахунку.

На підставі цих даних Департамент соціальної та ветеранської політики КМДА здійснюватиме одноразову адресну матеріальну допомогу.

Важливо: тим, хто мобілізувався до початку лютого, ймовірно, необхідно буде надати до свого ТЦК додаткові документи.

Отримати консультацію можна за номерами: 044-290-44-37 та 044-290-42-01.

Як отримати виплати

Нагадаємо, у грудні 2023 року мер Києва Віталій Кличко повідомив у своєму офіційному Телеграм-каналі про те, що всім мобілізованим мешканцям столиці виплачуватимуть одноразову "премію" у розмірі 30 тисяч гривень.

Після цього відповідне рішення було ухвалено на засіданні Київради, а виплати мали стартувати у 2024 році, проте на початок лютого ніхто з мобілізованих киян обіцяних "премій" так і не отримав.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Оболонському районі Києва на дорогах з’явилися пересувні блокпости з військовими, які зупиняють автомобілі. Новина про це не на жарт схвилювала городян і люди припустили, що таким чином представники територіальних центрів комплектації роздають повістки.