У київські дитсадки хотіли закупити чорнослив за космічними цінами: у справу втрутилися журналісти

Читать на русском
Автор
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото Відкриті джерела

Підозрливий тендер привернув до себе пильну увагу громадськості

Управління освіти Дарницької РДА міста Києва, за результатами тендеру, замовило оброблені фрукти та овочі на 11,5 мільйонів гривень для постачання до дитячих садків району. І все б нічого, але виявилося, що ціна на сушений чорнослив без кісточок не відповідала ринковій і була завищена у кілька разів.

На підозрілі закупівлі звернули увагу журналісти, які опублікували відповідний матеріал-розслідування на сайті "Наші гроші". Після розголосу тендер швидко змінили, а ціну на чорнослив знизили.

Так, управління освіти Дарницької РДА замовило ТОВ "Гранат" оброблені фрукти та овочі для постачання до дитсадків району. Інформація про це була оприлюднена на сайті Prozorro. Варто зазначити, що ціни на більшість продуктів із переліку відповідали ринковим, а сума закупівлі становила 11,5 мільйона гривень.

Сума закупівлі становила 11,5 млн гривень

Однак питання викликала одна позиція, а саме: сушений чорнослив без кісточок виробництва фірми "Снаб Оріон". Ціна постачання становила 882 тисячі гривень. Було вказано, що закупівельна ціна 1 кілограма чорносливу сушеного без кісточок становить 420 гривень, що набагато дорожче за ринкові ціни.

Наприклад, "АТБ-Маркет" продає чорнослив по 290 грн/кг, що на 31% дешевше, а "Ашан" пропонує його за 331 грн/кг, що на 21% дешевше.

Крім цього, у тендерах інших замовників чорнослив коштував 150-222 грн/кг, що на 47-65% дешевше.

Порівняння цін на чорнослив

На цю закупівлю звернули увагу журналісти проекту "Наші гроші", які провели розслідування та опублікували відповідний матеріал на своєму сайті.

Після цього на ресурсі Prozorro замовник оприлюднив додаткову угоду, в якій вказувалося, що ціна на чорнослив була знижена на 43% — до 240 гривень за кілограм. У змінах до договору наголошується, що причиною зниження вартості саме цього лоту є показники "моніторингу ринкових цін".

Таким чином, економія внаслідок зниження ціни на чорнослив становила 380 тисяч гривень.

Зміни у договорі

Варто зазначити, що управління освіти Дарницької РДА очолює Євгенія Спісовська, а уповноваженою особою є Галина Чигир. У 2022 році правоохоронці повідомили Спісовській про підозру в розтраті бюджетних коштів у великому розмірі. Крім цього, вона відома скандальною закупівлею солі з іонами срібла.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що діти вже до кінця року зможуть безбоязно відвідувати школи на Київщині. Так, протягом року обласна влада планує привести всі шкільні укриття у належний стан та забезпечити дітям можливість навчатися у нормальному режимі.