День Домовика: що зробити сьогодні 28 січня, щоб у домі були гроші, мир і спокій

Читать на русском
Автор
6562
Сьогодні 28 січня 2024 свято — День домового, або Єфремів день (раніше 10 лютого)
Сьогодні 28 січня 2024 свято — День домового, або Єфремів день (раніше 10 лютого). Фото instagram.com

Сьогодні особливо треба остерігатися сварок з духом, щоб не втратити спокій в оселі

Цього дня, 28 січня, у народному календарі відзначається стародавнє свято, відоме під назвою День домовика або День частування домовика. За старих часів їм надавали великого значення і проявляли до них глибоку повагу. За церковним новоюліанським календарем — Єфремів день, на честь пам’яті християнського богослова та поета Єфрема Сиріна, який жив у IV столітті.

На Русі преподобного Єфрема називали Вітровієм і "цвіркуновим заступником". Цього дня заборонялося вбивати у домі будь-яких комах. Вважалося, що нещастя, що з’являються з 28 січня, походять від розлюченого домовика, але його можна було задобрити подарунками.

Традиції у День домовика 28 січня

Домашні істоти були шановані за старих часів: їх цінували як захисників домашнього вогнища, символа сімейного добробуту та радості. Тому в це свято прийнято було всіляко задовольняти домашнього духа.

Сварка з домовиком означала невдачу для всієї родини. У цих оселях господарі позбавлялися спокою: вночі лунав шум посуду, зникали ложки, одяг, речі пересувалися самі собою, чулися дивні звуки, які лякали як дітей, так і дорослих.

Щоб задобрити домовика, 28 січня для нього залишали миску з молоком та горщик з кашею в грубці, покриваючи частування гарячим вугіллям. На знак подяки домашній дух стане добрим, а в дім почнуть притягуватись гроші, мир та спокій.

каша на столі

Що не можна робити 28 січня

  • Вбивати комах — можна накликати лихо і нещастя на свій дім.
  • Ображати кішок — домовик обов’язково покарає.
  • Лаяти та бити дитину — домовик може її забрати від злих батьків.
  • Не почастувати домовика — у хаті будуть неприємності.
  • Залишати немитий посуд — домовики люблять чистоту.

Народні прикмети 28 січня

  • Вітер – рік буде сирим та холодним.
  • Вітер у трубі гуде – до похолодання.
  • Ліс ніби почорнів – до відлиги.
  • Вогонь у печі увечері червоний – уночі снігу не буде.
  • Дзвін чутно ясно – перед снігопадом.
  • Темно-синє небо – до потепління.

У кого іменини 28 січня

Цього дня іменини святкують Ольга, Феодосій, Паладій, Володимир та Єфрем.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

28 січня в Україні відзначається день, коли синьо-жовтий прапор був офіційно прийнятий як державний. Щороку цього дня у світі відзначають День відкриття Антарктиди.

Також 28 січня святкують День повітряно-бульбашкової плівки, Міжнародний день без інтернету, Всесвітній день боротьби з проказою, Всесвітній день безробітних, Європейський день захисту даних, День народження дизельного двигуна, Міжнародний день конструктора Lego.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що синоптики прогнозують по всій Україні 28 січня невеликий сніг. На півдні країни будуть опади у вигляді дощу.