Китай прислухався до США? Пекін вимагає припинення атак хуситів у Червоному морі, — ЗМІ

Читать на русском
Автор
Пекін втрутився у ситуацію
Пекін втрутився у ситуацію. Фото Колаж

Китай захищає власні інтереси

Китайські офіційні особи закликали Іран допомогти стримати напади на кораблі в Червоному морі, які здійснюють хусити, що підтримуються ним. Перед цим США звернулися до Китаю з проханням спонукати Тегеран приборкати хуситів, проте, за словами американських чиновників, вони не помітили жодних ознак допомоги з боку Пекіна.

Водночас обговорення атак хуситів та торгівлі між Китаєм та Іраном відбувалося на кількох останніх зустрічах у Пекіні та Тегерані. Про це повідомив Reuters із посиланням на іранські джерела.

"По суті, Китай каже: якщо нашим інтересам буде завдано якоїсь шкоди, це вплине на наш бізнес із Тегераном. Тож скажіть хуситам виявити стриманість", — заявив неназваний іранський чиновник.

Водночас жодних конкретних попереджень від офіційних осіб Китаю не пролунало. Як і того, що торговельні відносини Пекіна з Іраном можуть постраждати.

Зазначається, що хоч Китай був найбільшим торговим партнером Ірану в останнє десятиліття, їхні торгові відносини є односторонніми. Згідно з даними відстеження танкерів торгово-аналітичної компанії Kpler, у 2023 році китайські нафтопереробники купили понад 90% сирої нафти, що експортується з Ірану.

За словами співрозмовника видання, Пекін чітко дав зрозуміти, що буде дуже розчарований Тегераном, якщо будь-які судна, пов’язані з Китаєм, постраждають. Така ж реакція буде, якщо будь-яким інтересам країни буде завдано шкоди.

Як повідомляв "Телеграф", у США почали розробляти плани тривалої військової кампанії проти хуситів у Ємені після того, як 10 днів ударів не змогли зупинити напад угрупування на іноземні судна у Червоному морі. Це викликало занепокоєння деяких чиновників.