"Пекін не допоміг": США закликало Китай стримати атаки хуситів у Червоному морі

Читать на русском
Автор
США сподівається на допомогу Китаю
США сподівається на допомогу Китаю. Фото Відкриті джерела

Дипломатичний тиск на Пекін не дав бажаного результату

США звернулися до Китаю з проханням спонукати Тегеран приборкати підтримуваних Іраном повстанців-хуситів, які атакують комерційні кораблі в Червоному морі. Проте, за словами американських чиновників, вони не помітили жодних ознак допомоги з боку Пекіна.

Про це повідомляє видання Financial Times. Видання зазначає, що американські високопосадовці, упродовж останніх трьох місяців неодноразово зверталися до китайських політиків, щоб ті попередили Іран про недопущення розпалювання напруги на Близькому Сході.

На жаль, зараз американська сторона не бачить, щоб Пекін чинив якийсь тиск на Іран для стримування хуситів. М’яка заява Китаю, зроблена минулого тижня, у якій міністерство закликало "відповідні сторони не підливати масла у вогонь" і забезпечити безпечний прохід для суден, що пливуть через Червоне море, не дала результату.

Її хусити проігнорували, але у мережі зауважили, що звернення стосувалось і США. Адже Пекіні критикує напади Америки та Великобританії на хуситів, спираючись на те, що Рада Безпеки ООН "ніколи не санкціонувала застосування сили будь-якою країною щодо Ємену".

Вашингтон сподівався, що Китай вживе відповідних заходів, бо Червоне море є критично важливим маршрутом для китайського експорту в Європу. А напади хуситів розглядатиме як загрозу своїм комерційним інтересам. Посольство Китаю в США заявило, що Пекін стурбований "ескалацією напруженості" в Червоному морі, але перейти до більш рішучих дій ще не готовий.

Раніше "Телеграф" писав, що США та Британія вчергове ударили по Ємену. Було знищено ракетні склади та пускові установки хуситів.