В Амстердамі хочуть легалізувати кокаїн: чим аргументує таку ідею мер міста

Читать на русском
Автор
Регулювання цього ринку принесе більше користі
Регулювання цього ринку принесе більше користі. Фото Колаж "Телеграф"

Боротьба з наркотиками непродуктивна і збочена

В Амстердамі хочуть регулювати продаж і вживання кокаїну та інших наркотиків. Мер міста Фемке Халсема вважає, що продаж і вживання заборонених речовин у Нідерландах не повинні бути кримінальним злочином.

Ба більше, за її словами, боротьба з наркотиками є "збоченою і контрпродуктивною". Про це вона заявила в інтерв’ю газеті Financieele Dagblad.

На думку Халсеми, наркоторгівля має регулюватись, аби підірвати модель доходів "недобросовісних злочинців". Вона виступає не за "поспішну легалізацію" кокаїну, а за його регулювання. За словами мера міста, подібне вже відбувається в пілотному проєкті уряду Нідерландів з вирощування канабісу і той легально постачається до кав'ярень.

"Близько 80% ресурсів нашої поліції витрачається на боротьбу зі злочинами, пов'язаними з наркотиками. У Нідерландах і Бельгії вуличні ціни на кокаїн залишаються незмінними роками. Тож можна лише зробити висновок, що неймовірна кількість зусиль не вплинула на ринок", – пояснює вона.

Халсема вважає, що вона належить до "все більшої групи науковців і управлінців", які вважають "війну з наркотиками" не менш згубною, ніж самі наркотики.

"Дозвольте зробити висновок, що сотні років розчарування та репресій мало чого досягли. Виявляється, у людей є потреба в стимуляторах. Для цього є ринок", — додала вона.

Зауважимо, що Нідерланди були першопрохідцями в декриміналізації вживання марихуани у 1970-х роках. Людей за споживання та продаж невеликої кількості марихуани не карають, проте вирощування канабісу в комерційних цілях заборонене.

Раніше "Телеграф" писав, що в Україні була спроба легалізувати медичний канабіс, але законопроєкт було заблоковано у Верховній Раді. Проте спікер ВР Руслан Стефанчук заявив, що спроби народних депутатів блокувати документ не призведуть до його скасування.