Операція увінчалася успіхом, але є жертви: Ізраїль звільнив нових заручників

Читать на русском
Автор
568
Бійці ЦАХАЛ
Бійці ЦАХАЛ. Фото Israel Defense Forces

Цьому передувала тривала підготовка

У ніч на 12 лютого, в ході операції в Рафаху, ізраїльські військові врятували двох заручників із полону Хамас у секторі Газа. 60-річний Фернандо Саймон Марман і 70-річний Луїс Хар були викрадені з кібуца під час нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, обидва перебувають у задовільному стані.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що застосувала інтенсивну вогневу міць проти бойовиків усередині та навколо будівлі, де утримувалися два заручники, "багато терористів було вбито", заявили в ЦАХАЛ. Про це пише The Times of Israel. Своєю чергою, міністерство охорони здоров’я сектору, керованого ХАМАСом, заявило, що в Рафаху загинуло "близько 100" осіб.

"Це була дуже складна операція. Ми довго готувалися до неї. Ми чекали на відповідні умови", — заявив офіційний представник ізраїльської армії підполковник Річард Хехт, його слова цитує Reuters.

За словами Хехта, заручників тримали на другому поверсі будівлі. Наразі обидва чоловіки перебувають у лікарні.

Повітряні удари викликали масову паніку в Рафаху, багато людей спали, коли почалася атака, розповіли місцеві жителі. Ізраїль задіяв в операції літаки, танки та кораблі, за словами мешканців, постраждали дві мечеті та кілька будинків.

Нагадаємо, місто Рафах розташоване на півдні сектора Гази, біля єгипетського кордону. У районі міста знаходиться щонайменше 1,3 млн. палестинців, які втекли від бойових дій з північної частини сектора. Переважна частина мешкає у наметових таборах чи сховищах, збудованих силами ООН.

Як розповідав "Телеграф", раніше Європейський Союз розробив план для "надійного, всеосяжного вирішення" ізраїльсько-палестинського конфлікту. Водночас у ЄС вважають, що забезпечити підтримку плану державами-членами ЄС та регіону буде важко.