"Путін сигналізує світу: робитиму, що захочу". Як на Заході реагують на смерть Навального

Читать на русском
Автор
662
Як на Заході реагують на смерть Навального
Як на Заході реагують на смерть Навального. Фото Колаж "Телеграфу"

До Росії є серйозні запитання, на які вона має відповісти.

Сьогодні, 16 лютого, лідери західних країн зібралися у Мюнхені на найголовнішу безпекову конференцію у світі, однак раптові новини з Росії серйозно змінили порядок денний. У розташованій за Полярним колом виправній колонії заявили про раптову смерть опозиціонера Олексія Навального, якого в Європі та США багато хто сприймав за головного ворога Путіна і вважав "надією на краще" для РФ.

"Телеграф" зібрав реакцію західних ЗМІ, політиків та аналітиків на смерть Навального.

"Помер найвидатніший антагоніст Путіна"

The Washington Post називає Навального "найвидатнішим антагоністом президента Росії Володимира Путіна, який викривав зловживання на найвищих рівнях влади країни".

"Його розслідування про корупцію набрали десятки мільйонів переглядів на YouTube, викликавши масові вуличні протести в Росії та поставивши Кремль у незручне становище", — зазначає видання.

Канал France24 пише, що смерть Олексія Навального "ще більше послабила російську опозицію".

"Президент Росії Володимир Путін ясно дає зрозуміти, що не терпітиме викликів своєму режиму", — йдеться у матеріалі.

Видання Politico наголошує, що смерть 47-річного політика сталася за місяць до "президентських виборів, на яких Путін має намір продовжити своє понад 20-річне правління та зміцнити контроль над країною".

"Протягом багатьох років Навальний був найвідомішим опозиціонером Росії. Оскільки Кремль придущує всі форми інакомислення, Навальний вважався єдиною людиною, все ще здатною мобілізувати росіян для участі в організованих протестах проти Кремля", — зазначається у статті.

Водночас Bloomberg зазначає, що смерть Навального ще більше погіршить відносини Москви із країнами Заходу:

"Окрім усунення найбільш харизматичного та популярного опонента Путіна, смерть Навального, безсумнівно, ще більше посилить напруженість між Кремлем і західними столицями, причому відносини вже перебувають на найнижчому рівні за десятиліття через вторгнення Росії в Україну 2022 року".

"У смерті Навального винен російський режим"

Майже одностайно провину за раптову та загадкову смерть Олексія Навального західні політики поклали на путінський режим.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що він "глибоко засмучений і стурбований" звісткою про смерть опозиціонера.

"Усі факти мають бути встановлені, і до Росії є серйозні запитання, на які потрібно відповісти", — сказав Столтенберг, прибувши на Мюнхенську конференцію з безпеки.

Президент США Джо Байден виступив із промовою, в якій назвав російського президента Путіна відповідальним за смерть Навального.

"Повідомлення про його смерть, якщо вони правдиві – а у мене немає підстав вважати, що ні, хоча російська влада розкаже свою власну історію – не залишають сумнівів: Путін відповідальний за смерть Навального", — сказав президент США.

До речі, сьогодні під час виступу в Мюнхені віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що Штатам "буде, що сказати" після остаточного встановлення даних щодо смерті російського опозиціонера.

"Якщо це підтвердиться, це буде ще однією ознакою жорстокості Путіна. Яку б історію вони не розповідали, давайте будемо чіткі: відповідальність несе Росія, і нам буде що про це сказати трохи пізніше", — сказала Гарріс.

Президент Європейської ради Шарль Мішель у соцмережі Х зазначив, що Євросоюз поклав відповідальність за смерть Навального на режим, який діє в Росії.

"Олексій Навальний боровся за цінності свободи і демократії. Заради своїх ідеалів він приніс найвищу жертву", — написав Мішель.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак написав, що "як найзапекліший захисник російської демократії, Олексій Навальний демонстрував неймовірну мужність протягом усього свого життя".

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск висловився в соцмережі X доволі коротко, звернувшись до померлого опозиціонера: "Олексію, ми тебе ніколи не забудемо. І ми їм ніколи не пробачимо".

Президент Франції Еммануель Макрон висловив співчуття родині Навального і зазначив, що у "сьогоднішній Росії вільних духом відправляють у ГУЛаг" і засуджують до смерті.

"Я відчуваю гнів і обурення. Я вшановую пам'ять Олексія Навального, його самовідданість, його мужність. Мої думки з його родиною, близькими людьми та російським народом", — заявив Макрон.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на конференції у Мюнхені сказав, що остаточного підтвердження смерті Навального ще нема, однак з великою імовірністю це правда.

"Це нас дуже пригнічує. Я зустрічався з ним у Берліні, коли він лікувався у Німеччині від наслідків отруєння, спілкувався з ним про мужність, якої потребувало рішення повернутися до Росії і зараз він заплатив за це своїм життям", — сказав Шольц.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що "Путін не боїться нічого більше, ніж інакомислення власного народу".

"Світ втратив борця за свободу в особі Олексія Навального. Ми шануватимемо його ім’я. І від його імені ми будемо відстоювати демократію та наші цінності", — сказала вона.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що "смерть Навального є ще одним темним нагадуванням про злочинний режим", з яким світ має справу. І зазначила, що Росія та всі відповідальні повинні відповідати за кожен вчинений злочин.

"Сигнал Путіна про те, що він робитиме, що захоче та коли захоче"

Оперативно із аналізом щодо раптової смерті Навального виступили експерти американського Центру аналізу європейської політики (CEPA).

Як вважає старший віцепрезидент Центру Едвард Лукас, ймовірне вбивство опозиціонера є ознакою сили, але водночас і слабкості Кремля.

"Це демонструє, що жорстока сила російської мафіозної держави може подолати шалену силу волі навіть найрішучішої людини. Але це також свідчить про те, що Кремль боїться будь-якої опозиції. Він не може прийняти навіть маріонеткового суперника Володимира Путіна на майбутніх виборах (слово, яке навряд чи підходить для інсценованої політичної події, що відбудеться наступного місяця). Він не може прийняти навіть проблиск непокори з віддаленої тюремної камери, звідки Навальний продовжував знущатися з Путіна та його режиму", — заявив американський експерт.

Лукас вважає, що світ має викрити причетних до смерті політика та застосувати до них найсуворіші санкції.

"Але ще важливіше пам’ятати, що найефективнішою опозицією Володимиру Путіну є не фрагментовані, сумні залишки політичного спектру всередині Росії. Це – Збройні сили України", — підсумував експерт.

Політичний економіст Джеймс Хасік зазначає, що смерть Навального — це сигнал світу від Путіна.

"Його вбивство чи смерть у в’язниці – це сигнал Путіна про те, що він буде робити, що захоче і коли захоче з тим, до кого зможе дотягтися. Він змушує нас зупинити його. Та чи зробимо ми це?" — риторично запитує експерт.

Американський дипломат Ерік Рубін висловлює думку, що дії Володимира Путіна нагадують методи диктатора Йосипа Сталіна.

"Ви посварилися з босом, а потім раптом вас отруїли, чи ви випали з вікна або стався нещасний випадок. Або вас відправили на північ від Полярного кола помирати в таборі для ув’язнених.

Навальний не був святим, але він був харизматичним і талановитим, а отже, загрозою, яку потрібно було ліквідувати. Я боюся, що меседж також полягає в тому, що єдиний спосіб позбутися Путіна — це його фізична ліквідація. Про що він добре знає", — написав Рубін.

Раніше "Телеграф" проаналізував, що Навальний говорив про Україну. Деякі з його заяв сприйняли в нашій країні вкрай неоднозначно.