Від "бутерброду" до "повернути Крим": що говорив Навальний про Україну

Читать на русском
Автор
10917
Мітинг на підтримку Навального
Мітинг на підтримку Навального. Фото Getty Images

Слова російського опозиціонера часто викликали негативну реакцію в нашій країні

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який помер у російській колонії у п’ятницю, 16 лютого, неодноразово висловлювався про Україну. Його заяви на тему відносин між двома країнами іноді мали великий резонанс і в Росії, і в нашій державі.

"Телеграф" зібрав заяви Навального про Україну, які він робив до і після початку широкомасштабного вторгнення Росії. Деякі з них сприйняли в нашій країні вкрай неоднозначно.

Особливо українцям запам’яталися його слова про тимчасово окупований Росією Крим. У 2014 році Навальний засудив анексію півострова. Але при цьому заявив наступне: "Крим — тих людей, хто живе в Криму. Крим залишиться частиною Росії і більше ніколи в найближчому майбутньому не стане частиною України... Крим — це що, бутерброд з ковбасою, чи що? Його туди-сюди повертати".

Пізніше він заявляв, що у разі своєї перемоги на президентських виборах у Росії має намір провести в окупованому РФ Криму референдум. "На даний момент там 3 мільйони громадян Росії, у них є паспорти, і ось так просто клацнути пальцем і сказати — віддайте ... Перше і єдине, що можна почати робити — це провести чесний референдум з тривалим періодом підготовки, де і Україна, і кримські татари, тобто всі зацікавлені сторони, тривалий час зможуть вести агітацію. Потім ми проводимо референдум. За підсумками цього референдуму можна приймати рішення", — зазначив тоді російський опозиціонер.

У листопаді 2019 року Навальний знову висловився про референдум в окупованому Криму. "Безумовно, те, що сталося у 14-му році, — це були незаконні речі. Але ми зайшли в ту частину політики, коли простих рішень не буває... Там є два мільйони людей з російськими паспортами. Тобто вже якийсь незрозумілий фарш... Цей фарш назад не перевернеш. Тому не існує простого вирішення кримської проблеми", — сказав він.

Через рік після початку стать широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Навальний змінив свою риторику щодо Криму. Він закликав повернути його Україні.

"Які кордони в України? Такі ж, як і в Росії, — міжнародно визнані, визначені 1991 року. Ми, Росія, їх теж тоді визнали. Ці кордони Росія має визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати", — наголосив він.

Але не всі заяви Навального стосувалися Криму. Великий резонанс в Україні викликав його пост у Twitter у 2014 році, в якому він назвав українців "хохлами".

"Оточили хохлів зрозуміло, що не ополченці. І знищувати, у разі чого, не ополченці будуть. А це палево на цьому етапі", - написав він.

У день початку повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року Навальний виступив із засудженням агресії. "Я проти цієї війни. Я вважаю, що ця війна між Росією та Україною розв’язана, щоб прикрити пограбування громадян Росії та відвернути їхню увагу від тих проблем, що є всередині країни, від деградації економіки. Ця війна призведе до величезної кількості жертв, зруйнованих долей і продовження цієї лінії на зубожіння громадян Росії", — наголосив він.

2023 року російський опозиціонер опублікував на своєму сайті 15 тез про війну в Україні та її наслідки для Росії. Зокрема, він закликав "залишити Україну у спокої і дати їй можливість розвиватися так, як бажає її народ".

"Припинити агресію, завершити війну і вивести всі російські війська з території України. Продовжувати війну — це якраз істерика безсилля, а припинити її — сильний хід", — зазначив Навальний.

Це далеко не всі його висловлювання про Україну. Видно, як згодом змінювалася його риторика у цьому питанні. Але це назавжди залишиться історією.

Нагадаємо, на початку серпня 2023 року Навальний був відправлений на 19 років до колонії особливого режиму за статтею про екстремізм, до якого російська влада зараховує діяльність його Фонду боротьби з корупцією, який відзначився низкою розслідувань про корупцію наближених до Кремля осіб. Колонія особливого режиму вважається найжорсткішим покаранням, передбаченим російським законодавством.

На початку грудня 2023 року він загадково зник із місця свого утримання і ніхто з його знайомих та родичів не міг з ним зв’язатися. Його колеги вели пошуки упродовж майже трьох тижнів. Згодом з’ясувалося, що його перевели до колонії "Полярний вовк" у Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

16 лютого Федеральна служба виконання покарань по Ямало-Ненецькому автономному округу РФ повідомила про смерть Навального. За даними ЗМІ, у нього відірвався тромб.