"Путін несе відповідальність. Я обурений": Байден зробив заяву щодо смерті Навального і згадав Україну

Читать на русском
Автор
840
Джо Байден
Джо Байден. Фото insider.ua

Американський лідер виступив із промовою

Президент США Джо Байден 16 лютого виступив перед народом із промовою у зв’язку зі смертю російського опозиціонера Олексія Навального. Він поклав відповідальність за загибель ув’язненого на Путіна.

Він упевнений, що саме російський диктатор стоїть за трагічним інцидентом. Про це повідомляє CNN із посиланням на виступ американського лідера.

Смерть Навального та початок Мюнхенської конференції - головні події 16 лютого

Байден звинуватив Путіна у смерті Навального

"Не помиляйтеся: Путін несе відповідальність за смерть Навального. Путін не лише нападає на громадян інших країн, як ми бачили на прикладі того, що зараз відбувається в Україні — він також чинить жахливі злочини проти свого власного народу", — додав президент.

Джо Байден зазначив, що обурений цією новиною. Навальний вірив у світле майбутнє Росії, тому боровся за нього, хоч міг залишитися за кордоном. Він знав про можливий арешт, але повернувся додому. За його діяльність та боротьбу з корупцією кремлівський режим посадив його до в’язниці у сфабрикованій справі.

"Навіть у в’язниці він був потужним голосом істини", — сказав Байден.

Зазначимо, що американський лідер не відповів прямо на запитання, чи смерть Навального є вбивством. Байден послався на відсутність точної інформації.

Також він не відповів про наслідки для Путіна, якими погрожував йому влітку 2021 року. Після особистої зустрічі з російським диктатором Байден заявляв журналістам, що явно дав зрозуміти, нібито за смерть Навального Кремлю доведеться дорого заплатити. У виступі 16 лютого американський лідер розповів про розгляд "різних варіантів", але не назвав їх.

Президент США закликав надати допомогу Україні

Американський лідер заявив, що цей інцидент має спонукати негайно надати фінансову допомогу Україні. Тільки так вона зможе захиститись від російської агресії.

Байден сказав, що це має статися вже найближчим часом, адже "час цокає". Ненадання допомоги Україні ніколи не буде забуте, упевнений президент Штатів.

"Час цокає. Це має статися", — наголосив Байден.

Виступ президента США Джо Байдена

Нагадаємо, що вдень у п’ятницю в Росії повідомили про смерть Олексія Навального. Нібито йому стало погано після прогулянки й він знепритомнів. Медики намагалися врятувати йому життя, проте цього не вдалося. За неофіційною версією, у в’язня міг відірватися тромб.

Дружина опозиціонера Юлія Навальна заявила, що Путін за все відповість. Вона не спромоглася підтвердити новину про загибель її чоловіка. За її словами, Путіну та його друзям не можна вірити. Багато соратників опозиціонера теж говорять про те, що немає жодних доказів смерті Навального. Ситуацію прояснить візит адвоката опозиціонера до колонії.

Інші світові політики теж у смерті Навального звинувачують Путіна. Вони впевнені, що режим розправився із "в’язнем совісті".

Раніше "Телеграф" писав, що у російських та європейських містах 16 лютого влаштували акції пам’яті Навального. Деякі з них були протестними, на них звучали гучні антипутінські та антивоєнні гасла.