Навальний помер "від тромбу": подробиці, реакції та все, що відомо (оновлюється)

Читать на русском
Автор
5984
Листівки із зображенням Олексія Навального
Листівки із зображенням Олексія Навального. Фото Getty Images

Усі найголовніші новини, пов’язані зі смертю російського опозиціонера

У п’ятницю, 16 лютого, у колонії "Полярний вовк" у селищі Харп помер Олексій Навальний. Про його смерть повідомила Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) у Ямало-Ненецькому автономному округу, де відбував покарання в’язень Путіна.

"Телеграф" зібрав у цьому матеріалі всі найважливіші події, пов’язані зі смертю російського опозиціонера. На інцидент уже відреагували російські, українські та західні політики.

Оновлено

20:01 Західні політики продовжують реагувати на смерть Олексія Навального. Більшість вважає, що Путін сигналізує світу ніби він може робити все, що захоче.

19:51 Президент США Джо Байден зробив заяву щодо смерті Навального, в якій згадав Україну. "Путін несе відповідальність. Я обурений",- сказав він.

19:40 Спікер Палати представників США Майк Джонсон прокоментував новину про раптову смерть російського опозиціонера Олексія Навального. Він наголосив, що треба позбавити Путіна можливості фінансувати свою війну.

19:32 По світу проходять акції пам’яті Навального. "Ви вбили Олексія, але вам не вбити надію", — кажуть люди.

19:30 Політичні аналітики зробили припущення щодо смерті Навального. Вони розповіли як це могло статися та чи вплине подія на Кремль.

18:39 Держдума РФ у загибелі Навального звинуватила керівників країн Заходу та України. Адже подія нібито вигідна тим, хто запровадив численні санкції проти Росії.

18:11 Українські блогери висловили свої думки щодо загибелі Навального. За їх словами, раптова смерть російського опозиціонера навряд чи щось змінить для нашої країни.

17:31 Спікер Держдуми Російської Федерації В'ячеслав Володін прокоментував ситуацію. Він заявив, що у смерті Навального нібито "винні керівники країн Заходу та України".

Що змінить смерть Олексія Навального

"Причину встановлять судмедексперти та слідство. Але коли, не чекаючи результатів, звучать як під копірку звинувачення та заяви політиків та голів недружніх держав, насамперед треба відповісти на запитання: кому сьогодні вигідна смерть Навального?", — сказав Володін.

Винуватцями смерті Навального він називає "всіх від генсека НАТО та керівництва США до Шольца, Сунака та Зеленського".

17:25 У Новосибірську, Ульянівську, Бєлгороді, Сєрові, Кіровській області, Санкт-Петербурзі, Москві та Казані люди несуть квіти до пам’ятників жертв політичних репресій. У Твері розклеюють листівки із погрозами ФСВП.

17:20 У Росії вже застерігають громадян від участі у масовій акції у центрі Москви, до якої закликають в інтернеті, зокрема. у соцмережах, після смерті Навального.

17:10 Дружина Олексій Навального Юлія виступила на конференції у Мюнхені, на панелі, присвяченій темі "найкращої Росії". Проте новина про смерть свого чоловіка вона не підтвердила та не спростувала. У ході виступу Юлія Навальна погрозила диктатору Путіну і сказала, що вірити російській владі не можна.

17:04 Світові лідери відреагували на смерть Олексія Навального. Хоча офіційна причина смерті поки що залишається невідомою, деякі лідери впевнені, що його смерть сталася з вини Кремля.

16:40 Як повідомляє "Телеграф", віцепрезидент США Камала Харріс під час Мюнхенської конференції з безпеки висловилася щодо смерті Навального. Вона сказала, що відповідальність за це несе Росія.

Одиничний пікет після повідомлень про смерть Навального провела мешканка Новосибірська. Вона намалювала на великому білому аркуші два слова: "Хто наступний?"

У Мережі з’явилося відео Навального, де він розповів росіянам, що робити у разі його смерті. Він закликав співгромадян не здаватися. З’ясувалося, що це був відрізок інтерв’ю для фільму "Навальний". Ролик опублікував телеканал "Дощ".

"Не здавайтеся. Якщо це сталося, це означає, що ми надзвичайно сильні в цей момент, якщо вони вирішили мене вбити. Пам’ятайте, що ми величезна сила, яка знаходиться під гнітом чуваків ось цих поганих лише тому, що ми не можемо усвідомити наскільки дійсно ми сильні", — сказав Навальний.

Людмила Іванівна Навальна, мати опозиціонера, заявила, що не хоче чути жодних співчуттів. Вона зустрічалася із сином 12 лютого. Жінка заявила, що він виглядав здоровим та бадьорим.

У Росії та різних країнах світу анонсують акції пам’яті про Навальне. Вони пройдуть увечері 16 лютого у Казані, Таллінні, Римі та Амстердамі.

Михайло Ходорковський звернувся до росіян. Він закликав їх прийти 17 березня на вибори президента РФ та вписати Навального до бюлетеня для голосування.

В Україні смерть Навального прокоментували глава Офісу президента Андрій Єрмак, який назвав Путіна "абсолютним злом", та сам український лідер Володимир Зеленський.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що у смерті Навального винен Захід. Начебто політики надто швидко відреагували на новину про смерть російського опозиціонера. Вона назвала це "самовикривальною моментальною реакцією".

На смерть російського опозиціонера відреагували його соратники і не лише. Вони звинуватили у цьому Путіна та поклали відповідальність за загибель "в’язня совісті" на Кремль. Так вважають політик Михайло Ходорковський, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний світ Олександр Баунов, журналіст Леонід Парфьонов, президент Латвії Едгар Рінкевич, політолог Катерина Шульман, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак, голова європейських дипломатів Жозеп Боррель, білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська та інші.

За день до смерті Олексій Навальний взяв участь у судовому засіданні. Він вийшов на відеозв’язок із Ковровським судом, частково цей контакт записувався. У Мережі з’явилося останнє відео Навального, де він досить бадьорий.

Регіональне управління Слідчого комітету заявило про початок процесуальної перевірки факту смерті Навального. Слідчі встановлять усі обставини інциденту.

Команда Олексія Навального заявила, що не може підтвердити факт смерті їхнього лідера. Цьому немає жодних підтверджень. Адвокат Навального полетів у селище Харп, щоб відвідати колонію, в якій помер опозиціонер.

Путіну доповіли про смерть Навального. Про це заявив його речник Дмитро Пєсков, інформують російські пропагандисти.

ФСВП направляє до колонії комісію, щоб з’ясувати причину смерті ув’язненого. Адвокат Навального відмовляється коментувати факт смерті підопічного. Він заявив, що спілкувався із ним два дні тому. Опозиціонер тоді почував себе чудово.

Близько 13:20 (по Києву) ФСВП по Ямало-Ненецькому автономному округу повідомляє про смерть Олексія Навального. Нібито йому стало погано після прогулянки і він знепритомнів. Медики колонії намагалися його відкачати, також викликали швидку допомогу, але врятувати життя опозиціонеру не вдалося. Смерть констатували о 14:17 за московським часом. За неофіційними даними, у Навального відірвався тромб.

Раніше "Телеграф" писав, чим запам’ятається російський опозиціонер. У його біографії є багато цікавих фактів.