Польські фермери починають великі протести через Україну: чого вони вимагають

Читать на русском
Автор
1789
Аграрії не планують блокувати дороги
Аграрії не планують блокувати дороги

За словами фермерів, вони опинилися у неконкурентному становищі

У середу, 24 січня, у Польщі розпочинається загальнонаціональний протест фермерів. Вони висувають вимоги щодо захисту їхнього бізнесу від імпорту з третіх країн, зокрема з України.

Аграрії планують вийти на дороги міст та сіл зі своїми тракторами та іншою технікою у понад 150 місцях по всій території країни. У більшості випадків, протест матиме не форму блокади, а повільного руху колони, або демонстрації вздовж дороги, повідомляє RMF FM.

Основна вимога фермерів — зупинити "безконтрольний імпорт сільськогосподарської продукції з України та інших країн за межами ЄС, які не дотримуються європейських стандартів". За словами польських аграріїв, вони опинилися у неконкурентному становищі через те, що у своїй діяльності зобов’язані виконувати низку правил та додатково витрачати кошти на заходи щодо захисту довкілля, тоді як на виробників у третіх країнах ці вимоги не поширюються.

Можливі місця протестів

Також за допомогою протесту фермери закликають готувати "стратегію щодо вступу України до ЄС у сфері сільського господарства" із поділом на сектори. Друга вимога протестувальників – перегляд спільної європейської політики у сфері сільського господарства. Зокрема, вони незадоволені обмеженнями, пов’язаними з Європейським зеленим курсом, і хочуть змін і більшої "гнучкості" у національній стратегії на період до 2027 року.

Нагадаємо, польські перевізники, які з листопада блокували прикордонні переходи з Україною, досягли згоди з урядом щодо деяких вимог. Вони призупинили свій протест із 17 січня. Договір між владою та протестувальниками містить сім пунктів та передбачає, що перевізники припиняють блокаду до 1 березня. За цей час уряд Польщі зобов’язується вирішити їхні проблеми.

Як повідомляв "Телеграф", президент України Володимир Зеленський повідомив, що під час візиту прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска до Києва вони обговорили ситуацію на кордоні держав. Вони торкнулися інших актуальних питань.