Зеленський провів переговори з Туском та повідомив про підсумки (відео)

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський та Дональд Туск Новина оновлена 22 січня 2024, 15:54
Володимир Зеленський та Дональд Туск. Фото https://twitter.com/donaldtusk

На першому плані була оборонна підтримка

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з премʼєр-міністром Польщі Дональдом Туском. Польський прем'єр вперше з часу свого обрання відвідав українську столицю.

Про це повідомила пресслужба глави держави. Зеленський підкреслив, що переговори були дуже продуктивними. Вони стосувалися всіх аспектів двосторонніх відносин.

"Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України", — зазначив президент.

Також сторони обговорили приєднання Польщі до декларації "Групи семи". Він висловив вдячність за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами.

Крім того, Зеленський і Туск обговорили ситуацію на кордоні між державами. "У час, коли ми захищаємо не лише власну незалежність, але й свободу інших народів Європи, зокрема польського народу, солідарність з Україною не має руйнуватися через жодні перешкоди", – зазначив президент.

Також була порушена тема співпраці в енергетиці. За словами Зеленського, Україна та Польща мають значно більше можливостей для наших народів і для всієї Європи – збільшувати та зміцнювати енергетичний потенціал.

П'ятим пунктом розмови став рух України до Європейського Союзу та відповідні кроки у цьому напрямку. "Я вдячний за готовність пана Премʼєр-міністра підтримати Україну своїм досвідом. Впевнений, будемо разом у Євросоюзі. Будемо разом у НАТО. Будемо разом вільними – Україна та Польща", – підсумував Зеленський.

Раніше "Телеграф" повідомив, що польські перевізники, які з листопада блокували прикордонні переходи з Україною, досягли згоди з урядом щодо деяких вимог. У зв’язку з цим вони призупинили свій протест із 13:00 17 січня. Договір між владою та протестувальниками містить сім пунктів і передбачає, що перевізники припиняють блокаду до 1 березня. За цей час уряд Польщі зобов’язується вирішити їхні проблеми.