Таких покарань ще не було: у РФ ухвалили вирок дівчині, яка принесла "вибухову" статуетку Татарському

Читать на русском
Автор
2722
Дар’я Трепова
Дар’я Трепова. Фото t.me/mediazona_exclusive

У РФ довічне покарання жінкам не призначають

У четвер, 25 січня, у Санкт-Петербурзі 2-й Західний окружний військовий суд ухвалив вирок Дар’ї Треповій яку звинувачували в причетності до вибуху, внаслідок якого загинув "військор" Владлен Татарський. Їй призначили 27 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Бі-бі-сі. Прокурор просив для неї 28 років позбавлення волі та штраф у розмірі 800 тисяч рублів.

Трепову визнали винною у скоєнні теракту (пункт "б" частини 3 статті 205 КК РФ), незаконному обігу вибухових речовин (частина 4 статті 222.1 КК РФ) та підробці документів (частина 4 статті 327 КК РФ). Провину за останнім звинуваченням вона визнала.

Крім того, суд задовольнив цивільні позови постраждалих до Трепової. Сумарно вона буде зобов’язана виплатити 16,495 млн рублів (близько $185 тисяч).

Трепова наполягає, що вона не мала наміру завдати шкоди Татарському. Вона стверджує, що її підставили, переконавши, що в статуетці захований підслуховуючий пристрій.

У суді Трепова розповідала, що завдання познайомитися з Татарським їй дав журналіст Роман Попков, який проживає в Україні, і людина на прізвисько "Гештальт", обіцяючи за це вивезти її в Україну. За словами Трепової, вона не знала, що в статуетку закладено вибухівку — Попков і "Гештальт" казали їй, що там підслуховуючий пристрій та трекер.

У своєму останньому слові вона заявила, що їй "дуже боляче і дуже соромно, що довірливість і наївність призвели до таких катастрофічних наслідків", і попросила вибачення у потерпілих і всіх, хто мимоволі виявився залученим до цього злочину.

Крім того, суд засудив Дмитра Касінцева, який переховував Трепову в квартирі після вибуху, до року і 9 місяців колонії. Громадянські позови щодо нього були відхилені.

Як зазначило російське видання "Медіазона", вирок Дар’ї Трепової — найсуворіший публічно відомий вирок жінці в сучасній Росії. До цього найжорсткіший вирок жінкам у РФ був у справі "банди Амазонок", які займалися пограбуванням, розбоєм та нападом на силовиків заради зброї. 2023 року Інеса та Вікторія Тарвердієви отримали 25 років колонії загального режиму кожна, а Анастасія Синельник – 24 роки колонії. 26-річна Трепова може вийти з колонії у віці 53 років, 2050 року.

Нагадаємо, блогер Владлен Татарський (справжнє ім’я — Максим Фомін) загинув 2 квітня 2023 року в Санкт-Петербурзі у кафе "Стріт-арт". Він отримав травми несумісні із життям. РосЗМІ повідомили, що вибух викликала статуетка, подарована Татарському Дар’єю Треповою.

Трепова була затримана, а Росія офіційно назвала це терактом та звинуватила Україну. Пізніше МВС Росії опублікувало відео, на якому затримана зізналася, що принесла до кафе ту статуетку.