Yandex йде з Росії: материнська компанія продає свій підрозділ, названо суму

Читать на русском
Автор
512
росЗМІ

Переговори щодо продажу тривали понад рік

Материнська компанія Yandex NV досягла угоди про продаж свого російського бізнесу, включаючи найпопулярнішу у Росії пошукову систему. Сума угоди складає близько 5,2 мільярда доларів.

Інвестори отримають частки в ПАТ "Яндекс Інтернешнл", яке наприкінці минулого року було зареєстровано в Калінінградській особливій економічній зоні Росії, пише Bloomberg. Загальна вартість угоди становитиме 475 мільярдів рублів з урахуванням коригувань і виплачуватиметься готівкою та акціями материнської компанії класу А.

Крім керівництва "Яндекса", в групу покупців входять фонд, пов’язаний з нафтовим гігантом ПАТ "Лукойл", і кілька підприємців, жоден з яких не потрапив під санкції, йдеться в повідомленні.

Переговори щодо продажу тривали понад рік, оскільки фірма намагалася впоратися з наслідками російської війни в Україні. Це відкриває шлях материнській компанії Yandex, зареєстрованій у Нідерландах, для розробки деяких проєктів за кордоном.

"Яндекс", який також володіє популярним додатком для замовлення поїздок і платформою електронної комерції у Росії, зазнав сильного тиску як там, так і за кордоном після того, як президент Володимир Путін майже два роки тому ввів війська в Україну. Засновник компанії Аркадій Волож потрапив під санкції Європейського Союзу в червні 2022 року, причому блок посилався на підтримку "Яндексом" російської пропаганди як причину заходів.

"Яндекс" продав свій політично важливий сервіс агрегації новин незабаром після того, як на нього наклали санкції. Волож, який живе в Ізраїлі, засудив війну в серпні. Його сімейний траст володіє 8,5% "Яндекса" і контролює 45% прав голосу.

Компанія зареєстрована в Нідерландах з 2007 року, що було загальною стратегією для російських компаній, які шукають іноземних інвесторів. Її акції торгувалися на Nasdaq, доки вони не були призупинені після вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії, вже тринадцятий за рахунком, який хочуть прийняти до другої річниці вторгнення РФ в Україну, стане найслабшим з усіх. В цьому пакеті, схоже за все, не буде жодних сильних рішень.