Хакери дізналися, скільки РФ коштують іранські "Шахеди": суми вражають, хоча дрони копійчані

Читать на русском
Автор
Стало відомо, скільки коштують "Шахеди"
Стало відомо, скільки коштують "Шахеди". Фото Міноборони України

Спочатку вартість була одна, але після переговорів знизилася

Група хакерів Prana Network зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, де зберігалися дані та виробництво безпілотників Shahed-136 для РФ. Стало відомо, за якими цінами країна-агресор закуповувала техніку в Ірану.

Про це пише Militarnyi. Зазначається, що хакери успішно зламали пошти підставної компанії Корпусу вартових ісламської революції під назвою Sahara Thunder, яка сприяє продажу дронів Росії.

Серед знайденої документації щодо локалізації виробництва іранських ударних безпілотників в особливій економічній зоні "Алабуга", Росія, були також і відомості про переговорний процес, де було вказано вартість дронів.

У цих документах був прямо позначений тип виробленого для РФ продукту. Вони, до речі, вказані під кодовим шифром "моторний човен типу Dolphin 632".

Так, згідно із документом, станом на 2022 рік РФ мала намір випустити на своїх потужностях за ліцензією 6000 іранських безпілотників протягом 2,5 років.

Іран озвучив стартову ціну за одну одиницю техніки у розмірі 23 млн. рублів (375 тисяч доларів). Проте під час переговорів ціни змінилися так:

  • 12 млн рублів за борт при замовленні 6000 одиниць (193 тисяч доларів)
  • або 18 млн. рублів (290 тисяч доларів) при замовленні 2000 одиниць.

Загальна вартість контракту виробництва, зокрема передачу технологій, устаткування, 600 комплектів БПЛА, програмного забезпечення становить 108,5 млрд рублів (1 млрд 750 млн доларів).

Станом на 2023 рік при повній локалізації виробництва з мінімальним постачанням іранських комплектуючих прогнозована собівартість Shahed-136 повинна становити 4,4 млн рублів (48,8 тисяч доларів) за борт.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що дрони "Шахед" називали цілком дешевими. NYT, посилаючись на аналітиків писав, що один ворожий "шахед" коштує в сім разів дешевше за найпростіший снаряд для його знищення.