Докотилися до дна: суд у Росії заочно заарештував українку, звинувачену в обливанні "кров'ю" посла РФ у Польщі (оновлено)

Читать на русском
Автор
629
Ірина Земляна Новина оновлена 13 березня 2024, 07:30
Ірина Земляна. Фото Колаж "Телеграф"

Вони навіть не спромоглися дізнатися її повне ім’я і як вона виглядає

У РФ не перестають дивувати своїми рішеннями і тому заочно заарештували українку Ірину Земляну, яка 9 травня 2022 року начебто облила буряковим соком посла Росії в Польщі Сергія Андрєєва. У її справі є цікавий факт.

Рішення про заочний арешт суд ухвалив 4 березня. Про це пише російське видання "Медіазона".

Проти українки порушили кримінальну справу щодо нападу на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни.

UPD. На момент публікації матеріалу Ірина Земляна не прокоментувала ситуацію. Пізніше на її сторінці в Facebook з'явився коментар, щодо "арешту".

За її словами, "суд" у Росії керувався абсолютно нічим, адже ніяких доказів і її реальних даних не зазначено в матеріалах справи. Крім того, як написала Ірина, місце її народження вказано невірно.

"Я не обливала посла Росії в Польщі! Про це неодноразово заявляла публічно, і в інтерв'ю, і в своїх постах у соцмережах. Про це так само свідчать фото і відео з акції, а також рішення польського суду про мою невинуватість. Ніяких оскаржень до російських "судів" ми з адвокатами робити не будемо. Я не визнаю, що в Росії є правосуддя, не визнаю Росію правовою державою – це держава-агресор, яка чинить геноцид і веде жорстоку війну проти моєї України та українців. Всі юридичні взаємодії будуть здійснюватися виключно з Інтерполом та іншими міжнародними інституціями у разі необхідності", — написала вона.

За інформацією росЗМІ, Ірина Земляна "перебуває у розшуку" з листопада минулого року. Російська влада її навіть "внесла до реєстру екстремістів і терористів".

Але є цікавий факт, що ні в картці розшуку, ні в записі Росфінмоніторингу, ні в суді слідчі СК не зазначили, як по батькові українку. Причому фотографію у картці розшуку також взято не з паспортних баз даних чи соцмереж, а з акції у Варшаві — її обличчя облите буряковим соком. Це може свідчити, що слідство оголосило у розшук, а суд заочно заарештував українку, навіть не з’ясувавши, як її насправді звуть чи як вона виглядає.

Раніше "Телеграф" писав, що мешканка Нижнього Новгорода отримала п’ять діб адміністративного арешту. Причиною стали її сережки у вигляді жаб, розфарбованих у сім кольорів веселки.