Трампа знову висунули на Нобелівську премію миру: за що цього разу

Читать на русском
Автор
Дональд Трамп
Дональд Трамп. Фото Відкриті джерела

Цього року Нобелівську премію миру оголосять у жовтні

Колишнього президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа висунули на Нобелівську премію миру, посилаючись на його "історичний" договір про Авраамові угоди. Зробила це член Палати представників, представник республіканської партії Клаудія Тенні.

Вона відзначила важливу роль Трампа у сприянні першим новим мирним угодам на Близькому Сході. Про це пише Fox News.

"Дональд Трамп відіграв важливу роль у сприянні першим новим мирним угодам на Близькому Сході майже за 30 років. Протягом десятиліть бюрократи, зовнішньополітичні "професіонали" та міжнародні організації наполягали на тому, що додаткові близькосхідні мирні угоди неможливі без вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту. Президент Трамп довів, що це неправда", — сказала Тенні.

Клаудія вважає вкрай несправедливим, що Нобелівська премія миру визнала мирну угоду між Ізраїлем та Єгиптом у 1978 році, а також угоди в Осло у 1994 році, але при цьому не визнає роль Трампа у посередництві в угоді між Ізраїлем та чотирма його арабськими сусідами.

"Доблесні зусилля президента Трампа були безпрецедентними та продовжують залишатися невизнаними Комітетом з присудження Нобелівської премії миру, що підкреслює необхідність його номінації сьогодні. Для мене велика честь сьогодні висунути кандидатуру колишнього президента Дональда Трампа, і я прагну, щоб він отримав визнання, на яке заслуговує". — Наголосила представник республіканської партії.

Варто додати, що Дональда Трампа не вперше намагаються номінувати на Нобелівську премію миру. У 2020 році вперше його кандидатуру було висунуто членом парламенту Норвегії Крістіан Тібрінг-Хьєдде, який відзначав роль Трампа у "вирішенні затяжних конфліктів у всьому світі". Через кілька місяців Лаура Хухтасаарі, депутат Європарламенту та член правої Шведської партії фінів, написала до Нобелівського комітету з проханням висунути Трампа на премію 2021 року "на знак визнання його зусиль покласти край епосі нескінченних воєн, побудувати світ, заохочуючи конфліктуючі сторони до діалогу та переговори, а також підтримати внутрішню згуртованість та стабільність своєї країни".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Верховній Раді розповіли, чому українцям не варто боятися Дональда Трампа і чи зможе наша країна порозумітися з ним у разі обрання його президентом США.