Не хочуть Трампа: штат Колорадо вимагає викинути експрезидента з праймеріз

Читать на русском
Автор
2180
Рішення Верховного Суду може сильно вплинути на усю кампанію, створивши прецедент
Рішення Верховного Суду може сильно вплинути на усю кампанію, створивши прецедент. Фото slickpics

Виборці з Колорадо не бажають бачити Трампа у бюлетенях – в цьому їх підтримують деякі інші штати

В США шестеро виборців-республіканців закликали Верховний Суд США підтримати рішення суду Колорадо, яким колишньому президенту Дональду Трампу заборонено брати участь у праймеріз від Республіканської партії в цьому штаті. Трамп зараз намагається оскаржити це рішення.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters із посиланням на офіційну заяву виборців. Позивачі – четверо республіканців та двоє позафракційників – вимагають вилучити Трампа з бюлетенів у Колорадо через його участь у подіях 6 січня 2021 року.

"Замість того, щоб мирно поступитися владою, Трамп умисно організував і підбурював жорстокий натовп до нападу на Капітолій Сполучених Штатів у відчайдушній спробі перешкодити підрахунку голосів виборців, поданих проти нього", – сказано у заяві.

Позов виборців з Колорадо є тільки частиною ширших зусиль, спрямованих на вилучення Трампа з виборчих бюлетенів в США відповідно до 14-ї поправки Конституції. Рішення Верховного Суду може вплинути на результат передвиборчої кампанії, створивши прецедент.

Колегія виборців – орган, який обирає президента та віцепрезидента США, орієнтуючись на голосування простих американців. Теоретично виборці зобов'язані голосувати за кандидата, який набрав більшість у їхньому штаті; практично є сотні випадків, коли виборці голосували проти волі простих американців. При цьому рішення виборців є вирішальним – саме так Дональд Трамп переміг на виборах 2016 року, попри те, що більшість громадян віддали голоси за Хілларі Клінтон.

Як писав "Телеграф", Верховний суд штату Колорадо (США) заборонив колишньому президентові Дональду Трампу висувати свою кандидатуру на виборах у цьому штаті у 2024 році через те, що він відкрито підтримав демонстрантів, які увірвалися до Капітолія після попередніх президентських виборів 6 січня 2021 року. Після цього штат Мен в США також заборонив Трампу брати участь у праймеріз на території штату. Прикладом цих двох штатів надихнулися понад два десятки інших.

При цьому зараз за результатами опитування Дональд Трамп випереджає президента-демократа Джо Байдена на 6%. Американці незадоволені реваншем на виборах, адже він привернув увагу до колишнього президента після його перемоги в Нью-Гемпширі.

Для України Трамп є не найкращим варіантом – зокрема, він приязно відноситься до російського диктатора Володимира Путіна, а ще через свої власні політичні інтереси особисто гальмує допомогу Україні. Втім, деякі українські політики вважають, що Трампа боятися не треба, оскільки він "проамериканський політик", який дбає про інтереси США.