Оформити субсидії буде простіше: коли запрацює новий порядок і для кого буде доступним

Читать на русском
Автор
Оплата комуналки за послуги ЖКГ
Оплата комуналки за послуги ЖКГ. Фото Pexels

Українцям потрібно зачекати ще кілька місяців, щоб оформити пільги

Для деяких категорій українців спростили процедуру призначення субсидій на комуналку. Якщо людина не може особисто подати заяву, то за неї це може зробити інший член сім’ї.

Про це розповіли на порталі "На пенсії". Чинне законодавство вимагає, щоб заявник для оформлення пільг особисто звертався до уповноважених органів.

Оскільки не всі українці можуть особисто подати заявку на оформлення субсидії, було ухвалено рішення спростити цю процедуру для деяких категорій. Зокрема, це торкнулося ветеранів війни (людей з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їхніх сімей.

Для цього Мінсоцполітики прийняло спеціальний експериментальний порядок взяття на облік та призначення субсидій. Крім того, що замість заявника оформити субсидію може хтось із його членів сім’ї, відбулися й інші зміни.

Наприклад, замість двох окремих заяв про взяття на облік як пільговика та про надання пільг можна подати одну загальну. Зробити це можна не тільки у паперовій, а і в електронній формі дистанційно. Для цього потрібно лише зайти на портал "Дія".

Завдяки тому, що обмін інформації між Мінсоцполітики та Пенсійним фондом відбувається в електронному форматі, процедура оформлення стане ще простішою і заявнику потрібно буде надавати менше документів.

Новий порядок призначення субсидій поки що недоступний. Він почне працювати лише з травня 2024 року після того, як буде технічно доопрацьований.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які виплати впливають на оформлення субсидій. Під час подання заяв перевіряються доходи кожного члена сім’ї.