Локомотивом історії з Гринкевичами стала громадськість, але справжня боротьба з корупцією залежить від держави — Гудименко

Читать на русском
Автор
Локомотивом історії з Гринкевичами стала громадськість, але справжня боротьба з корупцією залежить від держави — Гудименко

За словами ветерана, результати дає системна робота

Боротьба з корупцією має бути системною та послідовною, а не лише прикладом реакції проактивної частини суспільства. Резонанс навколо родини Гринкевичів став можливий завдяки блогерам і лідерам думок, але справжня робота полягає в тому, щоби унеможливити появу таких прецедентів у державі.

Про це молодший сержант ЗСУ у відставці та голова ГО "Українське об’єднання "Мрія" Юрій Гудименко розповів в ефірі програми "Говорить Великий Львів".

"Історія з Гринкевичем не була нікому цікава, поки за неї не взялися Лачен, Стерненко та інші лідери думок. Якщо громадянське суспільство не збавить обороти, то цілком можливі суворі вироки. Зараз громадськість виступила локомотивом цього процесу. Без цього відбувся б черговий скандал, про який би поговорили добу і перемкнулися на щось інше. Тільки впертість блогерів, стрімерів, активістів дозволила статися тому, що відбувається на наших очах. Ми дуже часто плутаємо питання боротьби з корупцією із боротьбою з корупціонерами. Те, що відбулося зараз, це перемога громадянського середовища над родиною корупціонерів та їх контрагентами в Міністерстві оборони. Але це не остаточна перемога, за неї ще прийдеться повоювати", — коментує Юрій Гудименко.

За словами ветерана, в реальності протидія хабарництву виглядає не так привабливо: менше наручників, ефектних картинок на телебаченні та в соцмережах. Це питання нормативно-правових актів, які залишають прогалини для зловживань, тендерної прозорості, змін до законодавства.

"Справжня боротьба з корупцією як системним явищем виглядає настільки скучно, що багато людей не хочуть нею займатися. А ті, хто розуміє важливість, — вони тихо роблять свою роботу. І системні результати дає саме вона. Адже може трапитися так, що, крім родини Гринкевичів, з'явиться дві, три, чотири подібних родини, й тільки системна боротьба з системною проблемою може дати довгостроковий результат", — підкреслив Юрій Гудименко.