Financial Times: Євросоюз погодився обмежити експорт продовольства з України

Читать на русском
Автор
1168
Українське зерно лякає поляків більше за Армагедон
Українське зерно лякає поляків більше за Армагедон. Фото РБК-Украина

При цьому в ЄС кажуть, що Київ повинен знизити деякі свої торговельні бар'єри

Європейський Союз погодився піти на поступку уряду Польщі та обмежити експорт українського продовольства. Але ці обмеження будуть набувати чинності тільки в тому випадку, якщо буде існувати загроза падіння цін на продовольство у Польщі та інших сусідах України.

Про це пише Financial Times із посиланням на заяву європейського комісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса. "Запобіжні заходи", які запровадить ЄС, дозволять тимчасово "блокувати експорт" українського продовольства.

За словами єврокомісара, кінцеву пропозицію оголосять до кінця поточного тижня. Скоріше за все, це будуть "специфічні запобіжні заходи" для кожної країни – це дозволить ЄС блокувати експорт у країну, де буде існувати ризик перенасичення ринку українським продовольством.

"Ми будемо розглядати, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим країнам-членам. Один зі способів зробити це – запровадження захисних заходів для конкретних країн", – заявив він.

Сусідні з Україною держави, додав Домбровскіс, нібито найбільше відчувають на собі вплив українського агроекспорту. Але для загального ринку Євросоюзу український експорт не створює проблем.

Цікаво, що на тлі новин про обмеження українського експорту єврокомісар також заявив, що ЄС розпочне переговори з Україною про взаємолібералізацію торгівлі. Але Київ, мовляв, повинен знизити деякі власні торговельні бар'єри – це нібито потрібно для стимулювання експорту для ЄС. Тим часом пропозиції про безмитну торгівлю доведеться пройти Європейський парламент та ухвалення більшістю країн ЄС, але бар'єри Україні треба знижувати вже зараз.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чи впливає блокада на польському кордоні на експорт зерна. В Україні стверджують, що виникли певні проблеми.

Польща не має наміру знімати ембарго на ввезення українського зерна. Щобільше, заборона на ввезення української продукції буде безстроковою.