Був одним із найсильніших українців: на війні загинув чемпіон світу і Європи з паверліфтингу

Читать на русском
Автор
4878
Олександр Білоконь
Олександр Білоконь. Фото Facebook

Навіть після поранення продовжував спортивний шлях

Війна, яку розпочали росіяни проти України, забирає життя не тільки цивільних, а й військових, серед яких є чимало видатних людей та спортсменів. Так у протистоянні з ворогом загинув чемпіон світу і Європи з паверліфтингу, рекордсмен Книги рекордів України 32-річний Олександр Білоконь.

Про це у суботу, 3 лютого, повідомив почесний президент Федерації греко-римської боротьби України Вадим Кісіль. Українського захисника мобілізували у 2023 році.

Олександр Білоконь до своєї загибелі отримав серйозне уламкове поранення руки під час контрнаступу ЗСУ, але попри це, влітку 2023 року взяв участь у ветеранських змаганнях "Київ незламний", де посів перше місце.

"Олександр був одним з найсильніших людей України. Ще у 2017 році в центрі Одеси він встановив рекорд України з переміщення людиною тягача з причепом, заповненого людьми. У 2020 році Олександр Білоконь здобув майстра спорту по богатирських іграх. Вічна памʼять, вічна слава Герою. Щирі співчуття рідним та близьким", — пише про загиблого Вадим Кисиль.

Спортсмен ще у 2017 році в центрі Одеси встановив рекорд України з переміщення людиною тягача з причепом, заповненого людьми. Тоді 26-річний Олександр працював у цирку "Кобзов" та був інвалідом третьої групи. Чоловікові вдалося зрушити з місця і протягнути на 47 см вагу в 15,7 тонни, з яких 13,3 тонни — вага вантажівки, решта ваги — люди.

У 2020 році Олександр Білоконь став спортивним майстром "Богатирських ігор". Того ж року Білоконь переміг у фіналі за звання "Найсильніша людина України 2020" у ваговій категорії 95 кг.

У 2021 році на стадіоні "Трудовий резерв" у місті Біла Церква відбувся фінал першої ліги "Найсильніша людина 2021", де у фінальному поєдинку сезону змагалися семеро стронгменів з усієї України. Саме Олександр встановив рекорд України з перетягування канату.

Зазначається, що про дату та місце поховання героя буде повідомлено згодом.

Раніше "Телеграф" писав, що у тяжких боях за Україну загинув військовий Артем Новачук. Хлопцеві було лише 18 років і захищати країну він вирушив добровільно влітку 2023 року.