"Щиро вірю, що їх не повинно бути там": президент ФХУ про участь білорусів в олімпійській кваліфікації

Читать на русском
Автор
Георгій Зубко не хоче навіть думати про участь білорусів у олімпійському кваліфікаційному турнірі
Георгій Зубко не хоче навіть думати про участь білорусів у олімпійському кваліфікаційному турнірі. Фото ФХУ

Президент Федерації Георгій Зубко підбив підсумки кваліфікації в Польщі та висловився про майбутній турнір

Збірна України з хокею здійснила міні-подвиг, пробившись до вирішального раунду кваліфікації Олімпійських ігор Мілан-2026. Команда виграла кваліфікаційний турнір за участю збірної Польщі, що входить до Топ-дивізіону.

Разом з тим, на заключному етапі наша збірна має потрапити до групи до команд Словаччини (господарі льоду), Казахстану та… Білорусі. Щоправда, на офіційному сайті Міжнародної федерації хокею на льоду (ІІХФ) одразу йде застереження: "Участь Білорусі поки не підтверджена і залежить від того, чи дозволять команді повернутися до програми чемпіонату ІІХФ".

Президент ФХУ Георгій Зубко зазначає: "Наша позиція однозначна та незмінна – ні Росії, ні Білорусі не повинно бути місця у цивілізованому світі. Ні в спорті, ні в культурних подіях, ніде. Це позиція Федерації і всього українського хокею. І, відповідно, я дуже сподіваюся, що перед нами не буде стояти питання що нам робити, якщо вони будуть.Я щиро вірю, що їх не повинно там бути.Тож давайте почекаємо, є час.Я не можу розголошувати подробиць переговорів.Дочекаємося офіційних рішень і визначатимемося самі ".

Говорячи про турнір в Польщі пан Зубко відзначив: "Дійсно для нас це дуже важлива перемога, і для нашої хокейної спільноти, і для країни загалом. Ми загалом уже скучили за перемогами в хокеї, нам дуже часто чогось зовсім трохи не вистачало. Зараз, нарешті, всі бар'єри подолані і ми святкуємо перемогу на цьому турнірі. Хочу сказати, що перемога, це завжди сукупність факторів, які правильно складаються. Тут можу сказати, що перш за все, це сама команда, яка прогресує з кожним роком. Пішло одне покоління спортсменів, був якийсь вакуум, а зараз з'явився сплав досвідчених гравців (до 30-ти років) і молоді, таких як Трахт, Чолач, Пересунько, якому хай вже 24, але видно, що йому є куди прогресувати. Відповідно, команда на підйомі — і за віком, і за можливостями грати в провідних чемпіонатах. Гравці постійно додають".

Також президент ФХУ відзначив роль тренерського штабу команди: "Перше офіційне змагання в нового штабу на чолі з Дмитром Христичем, я їх щиро вітаю з цим успіхом. Дмитро і його помічники Олег Шафаренко та Ігор Карпенко (тренер воротарів), виконали величезну роботу. Також варто відзначити канадського фахівця Ніка Філана, який не був задіяний у роботі на льоду, але надав неоціненну допомогу команді як консультант, який розбирав суперників. Загалом, злагоджена робота тренерського штабу".

Крім того, Георгій Зубко наголосив: "Агресія ворога змусила світ по-іншому подивитися на українські хокейні таланти, велика кількість яких зараз грають у конкурентних лігах. Сьогодні понад 1000 українських дітей, юнаків та дорослих хокеїстів перебувають у системах різних європейських змагань. Відповідно, конкуренція дає можливість підвищувати рівень спортсмену. Той самий приклад команди U-18, яка перемогла Німеччину в товариському матчі. Це дуже важливий для нас морально-психологічний показник, що дозволяє думати про майбутні перемоги вже в офіційних іграх. Ще раз повторюся, ми скучили за великими перемогами, тепер вони до нас повертаються"

Вирішальний етап кваліфікації до Олімпіади Мілан-2026 у чоловічому хокейному турнірі пройде з 29 серпня по 1 вересня у Братиславі (Словаччина).

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу