У Чехії відповіли, чи висилатимуть військовозобов’язаних чоловіків в Україну

Читать на русском
Автор
1010
Українські захисники
Українські захисники. Фото Генштаб ЗСУ

Ця держава входить до трійки країн, які прихистили найбільше українців після вторгнення РФ

У Чехії, де зараз проживає близько 200 тисяч українських чоловіків, не збираються допомагати Києву мобілізовувати військовозобов’язаних із-за кордону. Влада країни посилається на відсутність механізмів.

Такі дії не відповідатимуть міжнародному праву. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, повідомляє ČT24.

Сценарій війни між РФ та НАТО

"Таких механізмів не існує, і вони, звичайно, не відповідатимуть міжнародному праву та зобов’язанням, які Чеська Республіка має у міжнародній сфері", ― сказав Ліпавський.

Зазначимо, що зараз у Чехії проживає приблизно 200 тисяч чоловіків з України. Вони перебувають у країні з різними типами віз. Але ці документи потрібно періодично продовжувати, а для цього у консульстві можуть вимагати військовий квиток.

Нагадаємо, від початку вторгнення Росії в Україну офіційний Київ заборонив виїзд чоловіків за кордон. Залишити країну можуть лише батьки трьох неповнолітніх дітей або особи з інвалідністю.

Мобілізація чоловіків за кордоном

Наприкінці грудня у суспільстві обговорювали питання призову військовозобов’язаних чоловіків, які незаконно залишили країну після вторгнення РФ. Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що їм можуть надіслати запрошення. За бажанням, чоловіки можуть добровільно вступити до Збройних сил України (ЗСУ) через рекрутинг. Щодо примусової мобілізації, то цього поки що не планують робити.

Причому призов військовозобов’язаних чоловіків, які виїхали за кордон, є законним. Про це розповів екссуддя Конституційного суду Віктор Шишкін. Але він наголосив, що ухилянтів не можна позбавляти українського громадянства. Це буде порушенням Конституції.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України наприкінці грудня 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про посилення мобілізації. Він викликав резонанс у суспільстві через низку норм. Наприклад, через зниження призовного віку до 25 років та призову чоловіків із третьою групою інвалідністю.

Скандальний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді після того, як Володимир Зеленський на великій пресконференції за підсумками 2023 року заявив про необхідність мобілізувати 500 тисяч людей в українську армію у 2024-му. Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що грошей на призов такої кількості військових країна не має. На це знадобилися б мільярди. За словами міністра, Україна виснажила внутрішній потенціал для фінансування потреб армії. Кабмін відкликав скандальний законопроєкт у січні 2024 року.

Раніше "Телеграф" писав, що нардеп Гончаренко запропонував мобілізувати до армії засуджених. Проти цього рішення раніше висловлювався Валерій Залужний.