На ЗАЕС нова загроза радіаційної аварії: подробиці від "Енергоатома"

Читать на русском
Автор
Запорізька АЕС
Запорізька АЕС. Фото Енергоатом

Окупанти порушують умови ліцензій Держатомрегулювання

З моменту окупації Запорізької АЕС, її заміновували багато разів, і що разу це загроза ядерній безпеці України. Але зараз голова правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомляє, що найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін придатності ядерного палива.

Його залито в усі шість реакторів тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Про це пише голова "Енергоатом" у Telegram.

Подальша експлуатація цього палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки. Якщо його вчасно не замінити, це приведе до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.

"Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану "холодний зупин" у "гарячий" ще більше розхитують ситуацію", – наголосив Петро Котін.

Він також додав, що окупанти порушують умови ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас вимоги українського та міжнародного законодавства.

За словами Котіна, ядерна та радіаційна загроза для України щодня стає все більш реальною. Заміна палива критично важлива, як і правильна експлуатація реакторів, якої не дотримуються окупанти.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2024-му році почнуть будувати чотири нові енергоблоки на Хмельницькій АЕС.