ВАКС відмовився передати у власність України АЗС Shell: у чому суть

Читать на русском
Автор
Мережа автозаправних станцій Новина оновлена 29 січня 2024, 08:53
Мережа автозаправних станцій. Фото Телеграф

Довірена особа Путіна досі отримує прибуток у нашій країні

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 25 січня 2024 року не схвалив стягнення частки 49% ТОВ "Альянс Холдинг", що управляє мережею автозаправних станцій (АЗС) Shell в Україні. Йдеться про актив російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, довіреної особи російського диктатора Володимира Путіна.

ВАКС відхилив запит українського відомства та не надав аргументів на користь цього рішення. Директор департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Багатих написала у Facebook, що подаватиме апеляцію.

Що відбувається на ринку праці в Україні

ВАКС не передав частку Shell державі

"Поки що аргументів суду не знаємо. Повне рішення сподіваюся отримати найближчим часом. З оголошеного в засіданні ВАКС відмовив у стягненні частки в ТОВ "Альянс Холдинг" і задовольнив позов про стягнення 100% частки в капіталі ТОВ "НК "Альянс-Україна". Рішенням ВАКС не задоволена. Готуємо апеляцію", — написала Багатих.

ВАКС таки задовольнив один запит Мін’юсту. Він передав державі 100% частки у статутному капіталі ТОВ "НК Альянс-Україна", який також належить підсанкційному бізнесменові Едуарду Худайнатову.

Для довідки: Shell — мережа автозаправних станцій в Україні. За останніми даними, вона працює у 20 областях країни. Загалом у неї 132 автозаправні станції.

Хто такий Едуард Худайнатов

Підприємець є однією із довірених осіб російського диктатора. Худайнатов допомагав Путіну ще на його першій передвиборчій кампанії у 2000 році. Тоді бізнесмен був обласним депутатом у Тюмені. Президент РФ нагородив його орденом "За заслуги перед Батьківщиною".

Худайнатов має ВАТ "Незалежна Нафтогазова компанія". Раніше він обіймав посаду першого віце-президента "Роснефти".

Будучи наближеним до Путіна, потрапив під західні санкції. Обмеження проти нього запровадили Україна, Швейцарія, Канада та країни Євросоюзу.

Позиція Shell

Компанія повідомляє, що і надалі зосереджує свою увагу на наданні пального й інших послуг громадянам України, бізнесу та екстреним службам. Адже станом на сьогодні загальна сума її гуманітарної допомоги Україні та сусіднім країнам сягнула $ 74 млн.

За словами керівництва "Shell":

  • Від початку повномасштабного вторгнення агресора в Україну компанія зберегла 100% робочих місць (загалом в "Shell" в Україні працевлаштовано понад 1500 осіб).
  • Із 2007 року й донині інвестує в економіку України понад $ 460 млн.
  • Є одним із найбільших платників податків у секторі роздрібної торгівлі пальним.
  • Пропонує клієнтам високоякісну продукцію, включаючи пальне, ЗПГ, широкий асортимент кави, продуктів харчування та супутніх товарів.
  • На понад 13% мережі Shell установлені електрозарядні модулі, щоб відповідати потребам власників електромобілів, кількість яких постійно збільшується.
  • Поставили понад 2500 тонн бітуму українському партнеру для реконструкції доріг.
  • Shell plc є кінцевим власником бізнесу АЗС Shell в Україні. Частка власності становить 97, 44 %. Відповідне рішення Палати з питань підприємництва Апеляційного суду м. Амстердам доступне за посиланням.

Раніше "Телеграф" писав, що Болгарія хоче націоналізувати російський курорт. Його назвали "анклавом РФ" у країні, адже фактично туристичним центром управляють із московської мерії.