Мінус курорт у Росії? Одумалася єдина країна ЄС, яка не запровадила санкції проти РФ

Читать на русском
Автор
2784
Один із болгарських курортів управляється з Москви
Один із болгарських курортів управляється з Москви. Фото https://litakom.com

З лютого 2022 року ця країна не запровадила обмеження проти російських фізичних та юридичних осіб, але тепер ситуація змінюється

У парламенті Болгарії збираються націоналізувати російський туристичний курорт "Камчія", який знаходиться на узбережжі Чорного моря і належить Москві, столиці РФ, хоча в Кремлі раніше заявляли про намір позиватися через конфіскацію активів. Болгарські депутати вже готують відповідний закон.

Цю базу називають "російським анклавом", який у Болгарії діє вже 14 років. Про це повідомив депутат коаліції "Ми продовжуємо зміни — Демократична Болгарія" Івайло Мірчев, інформує Euractiv.

До списку глобальних ризиків 2024 року увійшла "Розділена Україна"

"Законодавча ініціатива давно назріла, особливо враховуючи війну Росії в Україні, що триває. Міжнародні санкції проти Росії діють з 2014 року, і нові приймаються у відповідь на неослабну агресію Росії", — заявив Мірчев.

Болгарія не приєдналася до санкцій Заходу

Національні закони цієї країни забороняють заморожувати активи фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції. У Болгарії майно можуть лише заарештувати.

Цим і користуються росіяни. У Болгарії у 2019 році знаходились близько 300 тис. громадян РФ, що мали приблизно 500 тисяч об’єктів нерухомості. Серед них є громадяни та компанії, які потрапили під західні санкції.

Прийняття спеціального закону дозволить Болгарії ефективно запровадити антиросійські обмеження вслід за іншими країнами Євросоюзу. Поки що влада не може заморожувати та вилучати майно РФ.

Що відомо про курорт "Камчія"

Цей курорт знаходиться на узбережжі Чорного моря за 25 км від міста Варна. "Камчія" є колишнім біосферним заповідником ЮНЕСКО. Статус було втрачено у 2017 році.

Карта Болгарії, курорт "Камчія"
Курорт "Камчія" на карті Болгарії

Останні 14 років цей курорт знаходиться під керуванням Москви. Формально цим займаються бізнесмени із болгарськими паспортами, але за фактом влада у мерії російської столиці.

Курорт також пов’язують із компанією "Лукойл Нафтохім Бургас". Директора останньої хотіли призначити головою "Камчії". Нібито про це попросили у Департаменті майна мерії Москви.

Щодо самого курорту, то він не є найпопулярнішим серед туристів у Болгарії. Але й путівка коштує досить дешево у несезон. У тризірковий готель можна оселитися вдвох на 6 ночей, заплативши трохи більше ніж 14 тисяч гривень.

Вартість туру до "Камчії" на двох
Путівка до "Камчії" досить бюджетна

Раніше "Телеграф" писав, що в Євросоюзі домовилися, як використовуватимуть заморожені активи Росії. Поки що їх не збираються конфіскувати, але для України є вигідна пропозиція.