Справа про збитки на 1,5 мільярда: до топ-чиновників Міноборони прийшли з обшуками

Читать на русском
Автор
990
Справа про збитки на 1,5 мільярда: до топ-чиновників Міноборони прийшли з обшуками

Фігурантів підозрюють у завданні збитків на 1,5 мільярда гривень

Співробітники СБУ разом із представниками поліції та Офісу генпрокурора прийшли з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу".

Як повідомляють пресслужби Нацполіції, ОГП та Міноборони, їх підозрюють у причетності до заподіяння шкоди державі майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ.

За даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти справи уклали контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів, які мали надійти в Україну починаючи з грудня того ж року. Хоча контракт було сплачено на 97%, жодного снаряда ЗСУ так і не отримали.

"Одну частину коштів зловмисники перевели на рахунок іноземного підприємства, а іншу — на рахунок, не передбачений для таких потреб. У ході розслідування поліцейським вдалося накласти арешт на 818 мільйонів гривень вкраденого", — йдеться у повідомленні поліції.

У Міноборони ж додали, що фігуранти справи можуть вирушити за ґрати на 12 років. Імена підозрюваних не озвучуються, але в telegram-каналах з’явилася інформація про те, що йдеться про колишнього керівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, а також його наступника Тоомаса Накхура, який наразі обіймає цю посаду.. Крім того, обшуки пройшли і у керівника "Львівського арсеналу" Юрія Збітнєва.

Обшуки у Олександра Лієва
Обшуки у Олександра Лієва

Нагадаємо, наприкінці грудня СБУ затримала начальника Головного управління Міноборони за підозрою у причетності до схеми розкрадання великої суми на закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил. Через його дії закупівля снарядів здійснювалася на 30% дорожче, що призвело до втрати 1,5 мільярда гривень.