Ігор Мазепа: ми ламаємо "чорну" бізнес-модель у бурштиновій галузі

Читать на русском
Автор
Виробництво бурштину хочуть розширити
Виробництво бурштину хочуть розширити. Фото Колаж "Телеграф"

Інвестор переконаний, що місцеві громади лише виграють від співпраці

Компанія "Сонячне ремесло" Ігоря Мазепи та його партнерів розширяє свою діяльність та починає роботу на Томашгородському родовищі у Рівненської області. Площа родовища – 457,7 гектара, прогнозовані запаси – 191 тонн бурштину.

Про це написав засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа у себе у Facebook.

Мазепа разом з партнерами восени минулого року поглинули іншу компанію — "Санкамян", яка до цього 6 років проходила дозвільні процедури та отримала ліцензію на видобування бурштину.

Для розширення своєї діяльності "Сонячне ремесло" залучило китайського інвестора Ванг Чжикая, який є одним з основних операторів китайського ринку бурштину, а саме ця країна є головним світовим споживачем цього мінералу.

"Я особисто вважаю справжньою перемогою те, що підприємець з іншого кінця світу довірився нам та готовий розділити з нами усі виклики та ризики цього непростого періоду" — підкреслив Ігор Мазепа.

Компанія планує почати безпосередній видобуток вже навесні цього року. З остаточним стартом проєкт створить біля 100 нових робочих місць, а прогнозовані обсяги видобутку складуть біля 20 тонн на рік.

За словами інвестбанкіра, місцеві громади відчутно виграють від реалізації цього бізнес кейсу. Так, після видобування бурштину буде відбуватися рекультивація землі і засадження її молодим лісом. Крім того, значно збільшаться надходження до бюджету: "Лише податки на користування надрами складатимуть близько 1000 грн за кожен кг бурштину, 30% з яких відійдуть місцевій громаді".

"Припускаю, що ми дуже дратуємо чорних копачів, яким своєю діяльністю ми ламаємо звичну для них бізнес-модель. Але впевнений, що усі учасники ринку зацікавлені в білій історії", — підсумував Ігор Мазепа.