Bihus.info проти СБУ: голову Служби безпеки викликали в Раду

Читать на русском
Автор
3134
Василь Малюк Новина оновлена 06 лютого 2024, 14:26
Василь Малюк. Фото Відкриті джерела

Рішення прийняли 159 депутатів

У Верховній Раді України триває обговорення розслідування Bihus.Info з приводу стеження cиловиків за журналістами. Парламентарі проголосували за те, щоб викликати на звіт голову СБУ Василя Малюка.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк. Він став ініціатором винесення на голосування вказаного питання.

"Після виступ Голови Комітету з свободи слова Юрчишина щодо прослуховування Bihus. Після цього я виніс на голосування питання виклику Голови СБУ в Раду. За — 159. Рішення прийнято. Чекаємо доповіді в залі", — написав Железняк.

Згодом, Малюк вперше відреагував на скандал з Bihus.Info і заявив, що дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності є "неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень". Зокрема, йдеться про звільнення керівника ДЗНД СБУ

"Моя позиція однозначна — не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання", — написав він

Як відомо, у січні мережею поширилося відео, на якому були оператори Bihus.Info під час новорічного корпоративу. Кадри поширив невідомий ресурс "Народна правда" з вигаданими співробітниками редакції. Їх фото згенерував штучний інтелект.

Засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус сказав, що проведе жорсткі кадрові зміни. Він заявив, що за членами команди Bihus.Info стежили близько року.

Ввечері 5 лютого журналісти Bihus.Info випустили власне розслідування інциденту, у якому йшлося, що за ними незаконно стежили працівники Департаменту захисту національної державності (ДЗНД) Служби безпеки України.

Перед цією публікацією Bihus.Info президент Володимир Зеленський звільнив начальника ДЗНД Романа Семенченка. У СБУ пояснили це "оптимізацією".

Також після виходу журналістського розслідування у СБУ сказали, що отримали оперативну інформацію, що серед клієнтів наркодилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, була операторка Bihus.Info.

Журналісти й медіа засудили кампанію тиску на незалежних журналістів та закликали Зеленського взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Раніше "Телеграф" писав, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо справи про незаконне стеження за командою журналістів-розслідувачів з Bihus.info. У відомстві зазначили, що наразі проводяться відповідні процесуальні дії. Також спецслужбі повідомили, що керівництвом СБУ прийняті відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи.