СБУ відреагувала на розслідування Bihus.Info про стеження за журналістами: ухвалено кадрові рішення та відкрито справу

Читать на русском
Автор
647
СБУ розслідує справу Новина оновлена 06 лютого 2024, 09:47
СБУ розслідує справу. Фото Пресслужба СБУ

Наразі проводяться відповідні процесуальні дії

В Службі безпеки України відкрили кримінальне провадження щодо справи про незаконне стеження за командою журналістів-розслідувачів з Bihus.info. У відомстві зазначили, що наразі проводяться відповідні процесуальні дії.

Про це Служба безпеки України повідомила у своєму Telegram. Кримінальне провадження відкрили за ст. 359 КК України "незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації".

Також згадали у відомстві й про протидію організованій наркозлочинності, вказавши, що це є одним з напрямів діяльності Служби безпеки України.

"За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники "Bihus.Info". Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів", — йдеться в повідомленні.

Водночас з цим у відомстві зазначили, що "незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом".

Керівництвом СБУ також прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи.

Обставини події

16-го січня у мережі з'явилося відео на якому співробітники Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Після того як новина розлетілася мережею, керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення в якому пояснив ситуацію та запевнив, що всі співробітники Bihus.Info, здадуть тест на вживання наркотиків.

17-го січня СБУ заявила, що розслідує незаконне стеження за працівниками проєкту Bihus.Info. За даним фактом було відкрите кримінальне провадження.

31-го січня Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка. Можливою причиною звільнення Семенченка деякі ЗМІ назвали причетність департаменту захисту національної державності СБУ до стеження за журналістами, зокрема, Bihus.Info.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що СБУ викрила в Україні понад пів сотні картелів з лютого 2022 року.