"Закінчуються терміни": міністр енергетики та директор МАГАТЕ зробили тривожну заяву щодо ЗАЕС

Читать на русском
Автор
Рафаель Гроссі та Герман Галущенко розповіли про ситуацію на ЗАЕС
Рафаель Гроссі та Герман Галущенко розповіли про ситуацію на ЗАЕС. Фото Колаж "Телеграф"

Із потрібних 10 тисяч працівників на Запорізькій АЕС, там зараз є половина

В Україну з візитом прибув гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Він проведе робочі зустрічі у Києві, а після цього вирушить на Запорізьку атомну електростанцію. Далі він поїде до Москви на зустріч із російськими чиновниками.

У ході брифінгу Гросії наголосив, що ситуація на ЗАЕС "крихка". Він додав, що на сьогоднішній день основними проблемами є закінчення терміну експлуатації ядерного пального в реакторах та значне скорочення технічного персоналу станції. Про це пише "Радіо Свобода".

Міністр України Герман Галущенко зазначив, що під час зустрічі з Гроссі вони обговорювали це питання.

"Питання є: термін експлуатації (палива – ред.), цей термін вийшов, далі виробник має сказати, чи можливо експлуатувати поза межами… Це складне питання. Якщо неможливо – треба вчиняти дії, щодо вивантаження цього палива, це має бути кваліфікований персонал, далі питання зберігання цього палива. Це важливі питання для безпеки Європи", – сказав він.

У ході поїздки МАГАТЕ домовлятиметься з РФ та наполягатиме на докладній оцінці стану палива.

"Це питання буде на першому місці у моїх дискусіях з чинним керівництвом станції і з керівництвом російським, у Москві. Ми будемо наполягати на проведенні з нашого боку максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках", — додав Гроссі.

Він також каже, що з потрібних 10 тисяч працівників там зараз є половина, тому що окупаційне керівництво заборонило доступ до атомної електростанції працівникам, які не отримали російське громадянство і не уклали договір з "Росатомом"

"Порівнюючи з нормальною кількістю персоналу, що має бути на станції, це понад 10 000, то зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, вполовину. Завтра, під час мого візиту, це буде одним із головних питань, які я підійматиму перед керівництвом станції, як вони планують замінити ці посади, якими людьми, бо це технічний персонал, який виконував певні функції, дуже важливі для безпеки", – розповів гендиректор.

Галущенко додав, що частина працівників має ліцензії, які дозволяють їм виконувати роботи на станції.

"Мова йде про близько 400 людей, що є ліцензійованими. Тому їх не можна просто забрати. Очевидно, що ті, ким їх будуть заміняти, вони не будуть мати ліцензій. І це безумовно вплине на роботу, і вплине і на ядерну і радіаційну безпеку взагалі на функціонування цього об'єкту", – сказав Герман Галущенко.

На запитання журналістів про те, що Гроссі робитиме, якщо росіяни й надалі перешкоджатимуть роботі місії він з усмішкою відповів: "Я наполягатиму".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що наприкінці січня 2024 року стало відомо про нову загрозу на ЗАЕС. Йдеться про те, що вже найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін придатності ядерного палива.