МазерТакер Путіна. Як одіозний журналіст з США звинувачував Україну у підриві ГЕС та брехні про війну

Читать на русском
Автор
3589
Тизер до бесіди з диктатором подивилися понад 72 мільйони людей
Тизер до бесіди з диктатором подивилися понад 72 мільйони людей. Фото Скриншот

Популярний консервативний ведучий встиг осоромитися відвертою брехнею

Одіозний американський ведучий Такер Карлсон взяв інтерв'ю у президента Росії Володимира Путіна, ставши першим західним "журналістом", який зміг поговорити з диктатором від повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Проте Карлсон встиг запам'ятатися саме своєю антиукраїнською позицією, яка, можливо, й переконала російського диктатора погодитися на бесіду з ним. "Телеграф" зібрав найяскравіші його висловлювання:

Трішки конспірології у тизері

Хоча повного відео інтерв'ю Такера Карлсона з Володимиром Путіним ще немає, ведучий опублікував у соцмережі X кількахвилинне відео під назвою "Чому я беру інтерв'ю у Путіна". Там Карлсон розповів, що призначення журналістики — це інформувати людей та те, що цим призначенням нібито нехтують журналісти англомовних країн. Тут вже є легка нотка конспірології, мовляв, ніхто не розповідає звичайним американцям про те, що відбувається насправді:

"Американці непоінформовані. Вони не мають жодного уявлення про те, що насправді відбувається у цьому регіоні. Тут, у Росії, чи за 600 миль в Україні. Але вони мусять знати, бо вони платять за більшість із цього", — каже Карлсон, потім вдруге повторюючи фразу "англомовне населення не в курсі".

Такер Карлсон пояснив, чому поїхав до Путіна
Кількахваилинне відео з поясненнями щодо розмови з Путіним

Зважаючи на те, що війну в Україні називали найбільш висвітлюваною війною та війною онлайн, можна припустити, що Такер Карлсон навряд чи розповість щось відверто нове. Але пару старих прийомів він продемонстрував: поширення недовіри до інституцій та преси, міфу у стилі "правду приховують", червоним прапорцем є також фраза у стилі "ми за них платимо".

Робота журналістів якраз полягає у тому, аби використовувати перевірені джерела і не підтримувати теорії змови, та головне — не транслювати їх для 72 мільйонів людей. Тому слідкуватимемо, аби обіцяна правда Карлсона "яку ніхто не знає" підкріплювалася фактами та перевіреною інформацією. Відео має бути оприлюднене завтра, 8 лютого, повідомляє WSJ із посиланням на джерела.

Міф "Україна підірвала Каховську ГЕС"

У червні 2023 року Такер Карлсон розповів у своєму відео у Twitter, що Україна сама підірвала Каховську ГЕС, а далі це відео ретвітнув Ілон Маск. Ведучий заявив, що за вказівкою президента Володимира Зеленського Україна підірвала Каховську ГЕС. Логіка журналіста щодо мети вчинку була залізна, мовляв, якби це наказав зробити Путін, це було б "абсурдним", оскільки шкодить самій росії. Карлсон пожартував, що хоч усі звикли думати, що в України немає ресурсів, це не виключає того, що вона може це зробити. Це повторювало російську дезінформацію, яку поширювали прокремлівські ЗМІ.

Далі, у цьому ж самому відео Карсон розкритикував Зеленського, вживши пару міцних слів. При цьому він показав порізане відео зустрічі сенатора від Південної Кароліни Ліндсі Грема з Зеленським, зі склеєних фрагментів здавалося, що Грем сказав: "Це найкраще, на що ми коли-небудь витрачали гроші", відразу після того, як він сказав "росіяни гинуть". Конспіролог стверджував, що Зеленський є справжнім злом у війні проти України, але "всім зручно казати, що злочини здійснює росія". Телеведучий дорікає українському президенту за спортивний светр на офіційних зустрічах та називає його "щуроподібним", далі він закинув Зеленському знищення християнських цінностей. Ці всі аргументи він використав, аби підтвердити свою тезу, що США варто припинити підтримувати Україну.

Випуск, до слова, був багатий на сенсації, але вони на любителя. Карлсон сказав, що уряд США приховує від американців справді важливі теми через маріонеткові медіа, розмірковував щодо конспірології про 11 вересня, вбивство Кеннеді, існування НЛО та таке інше.

Міф "Америка надсилає гроші українським олігархам"

У грудні 2023 року Такер випустив відео на своєму сайті в рубриці Uncensored, де розмірковував на тему надання США допомоги Україні для того, аби протистояти повномасштабному вторгненню Росії. Зокрема, ведучий бідкається, як Вашингтон міг надіслати "десятки мільярдів недолугим олігархам в Україні тепер, коли вся компанія була виявлена ​​як безплідна, корумпована та неймовірно руйнівна катастрофа". Випуск стосувався зриву голосування щодо допомоги Києву. Конгресмен-республіканець, якого він інтерв'ює, каже, що українці ніколи не відвоюють Крим, Штати підштовхують НАТО ближче до кордонів Росії, Штати не мають спонсорувати війну в Україні, повторює тезу про те, що гроші можуть розкрадати.

Манера інтерв'ю Карлсона також своєрідна. Він питає конгресмена, чому США фінансують війну в Україні, яку вони, тобто українці, не можуть виграти. Мовляв, продовжуючи фінансування, США продовжують у часі війну та вбивають всіх цих людей, які бігають собі зі значками-прапорцями. Питання було у тому, чи хтось із конгресменів вибачився за це.

Прихильник Гонсало Ліри

Гонсало Ліра — це американець, який у перші дні повномасштабного вторгнення Росії, 24 лютого, жив в українському готелі і записував звідти відео для своїх соцмереж та каналу в YouTube про те, що війни насправді немає. Мовляв, він тут "на власні очі все бачить" і Росія нікого не обстрілює, а медіа брешуть.

При чому, 23 лютого Ліра приїхав до Києва "у справах", а через деякий час перебрався до Харкова, постійно ведучи репортажі з міста. За цей час Ліра встиг нормально забрехатися: заперечував масові вбивства у Бучі, звинувачував у ЗСУ у воєнних злочинах проти цивільних українців, поширював фейки про біологічну зброю, казав, що Україною керують неонацисти.

Звісно, що цього чоловіка затримали, але він вийшов під заставу і продовжив поширювати фейки, цього разу про катування в СБУ. Далі попри заборону суду намагався втекти з України до Угорщини на мотоциклі, але був знову заарештований. На захист пропагандиста виступив проросійський ведучий Такер Карлсон. Він казав, що Гонсало арештували й катують за "критику Зеленського".

Далі Карлсон записав інтерв'ю з батьком Ліри, де стверджував, що Гонсало Ліру покарали за правду про Україну. Ось цитата Карлсона з випуску, де він вкотре стверджував, що американцям не розповідають всієї правди:

"Єдина річ, якої американці не отримували сповна — це справжні новини з України. Як воно — жити в Україні? І що відбувалося всередині тієї країни, яку ми підтримували і за яку платили? Ви не змогли насправді здогадуватися. Але у соцмережах було кілька людей, які були, як виглядає, чесними репортерами, всередині України. І один з них — громадянин США Гонсало Ліра. Він жив в Україні досить довго і постив у Twitter, яким було життя там. Для людей, які цікавилися, що відбувається, він був вартим перегляду", — каже Карлсон.

Міф про біолабораторії США в Україні

У березні 2022 року, коли він ще працював на FoxNews, Карлсон цитував у прямому ефірі російські фейки про те, що син Джозефа Байдена, був залучений до фінансування біолабораторій в Україні. У перші дні вторгнення Росія поширювала неправдиву інформацію про те, що в Україні існує 30 біолабораторій, де нібито розробляють якусь зброю та віруси.

Підтримував УПЦ МП

Такер Карлсон звинуватив український уряд у забороні "цілої християнської конфесії", маючи на увазі УПЦ МП та проєкт закону щодо заборони діяльності церков з центром управління у Москві. За словами Такера, Зеленський "оголосив про намір заборонити цілу релігію – УПЦ МП, та накласти арешт на її майно за недостатню лояльність до його режиму". Цю тему він підіймав кілька разів, згодом Такер Карлсон жалівся на "гоніння монахів":

"Дивно бачити сьогоднішню ситуацію, коли вона (влада) виганяє монахів з монастиря, який існує з 11 століття і в печерах якого поховані святі. Така поведінка не личить ліберальним демократіям. Тому напрошується думка: є ті, хто вважав Зеленського особливим героєм", — сказав він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Такер Карлсон засвітився у Москві у лютому 2024 року. Його помітили на спектаклі у Великому театрі, де він сидів у VIP-ложі. Як пізніше з’ясувалося, Карлсон приїхав до столиці РФ для інтерв’ю з Путіним.