Майже 200 співробітників ООН брали участь у нападі ХАМАС на Ізраїль: подробиці

Читать на русском
Автор
965
Агентство ООН у справах палестинських біженців UNRWA
Агентство ООН у справах палестинських біженців UNRWA. Фото twitter

Ізраїль склав досьє з фактами підтвердження причетності

Близько 190 співробітників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA) брали участь у нападі ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Вони здійснювали викрадення та вбивства ізраїльтян.

Про це йдеться у шестисторінковому звіті ізраїльської розвідки, пише Reuters. У ньому є імена та фото 11 співробітників UNRWA.

Зазначається, що один з цих 11 працював шкільним вчителем. Його в ізраїльському досьє звинувачують у наданні невизначеної допомоги своєму синові у викраденні жінки під час нападу ХАМАС. Іншого соціального працівника UNRWA звинувачують у невизначеній причетності до перевезення до Гази трупа вбитого ізраїльського солдата та в координації пересування пікапів, які використовували рейдери, і постачання зброї.

Третій палестинець у досьє звинувачується в участі в розбої в ізраїльському прикордонному селі Беері, десята частина жителів якого була вбита. Четвертого звинувачують в участі в нападі на Рейм, військову базу, яка була захоплена, та музичний фестиваль, де загинули понад 360 людей.

Звіт показало агентству Reuters джерело, ім'я чи громадянство якого не вдалося назвати. Джерело повідомило, що звіт був зібраний ізраїльською розвідкою та надісланий Сполученим Штатам, які призупинили фінансування UNRWA.

Своєю чергою UNRWA стверджує, що звільнило деяких співробітників і розслідує звинувачення. Відповідаючи на запитання про досьє, представник UNRWA відповіла, що не може дати коментар через розслідування, яке триває в ООН.

Нагадаємо, вже понад 10 країн, включаючи головних донорів США та Німеччину, припинили фінансування агентства UNRWA. Глава ООН Антоніу Гутерріш пообіцяв притягнути до відповідальності будь-якого співробітника, причетного до злочинів, але закликав країни продовжувати фінансувати UNRWA з гуманітарних причин.