"Залізний генерал": що треба знати про колишнього головкома ЗСУ Валерія Залужного

Читать на русском
Автор
1987
Валерій Залужний Новина оновлена 08 лютого 2024, 20:48
Валерій Залужний. Фото Колаж

Він ввійшов історію

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним прийняв рішення про його відставку. Він 3 роки обіймав цю посаду, і допоміг Україні витримати одні з найважчих часів — початок повномасштабної війни з Росією.

Тому "Телеграф" підготував для вас біографію Валерія Залужного. До речі, влітку 2023 року генералу виповнилось 50 років.

Дитинство у гарнізонах

Народився Валерій Федорович Залужний у місті Звягель, Житомирської області, в сім'ї військових. Саме тому своє дитинство він провів у гарнізонах, і мріяв стати військовим.

Навчався Валерій у міській школі, де не був відмінником. Його "трійки" завжди були старанні і він усе тримав у порядку, згадують вчителі.

Спочатку "бурса", потім військовий виш

Після школи Валерій Залужний вступив до Звягільського машинобудівного технікуму, або, як його називали тоді, "бурси". Як згадує генерал, він і сам не знає навіщо.

По закінченню технікуму він пішов в Одеське вище командне училище, яке закінчив з відзнакою. Потім навчався в Національній академії оборони — її закінчив із золотою медаллю, а також в Національному університеті оборони імені Івана Черняховського — теж закінчив з відзнакою і був нагороджений перехідним мечем королеви Великобританії. У 2020 році Залужний став магістром міжнародних відносин Острозької академії.

Воював в АТО

Валерій Залужний починав у 2007 році з командира взводу і роти та у 2012 з камандира батальйону. Вже у 2014-му його призначили на посаду заступника командира сектора "С" в зоні АТО в Донецькій області. У боях під Дебальцевим він командував батальйоном.

У 2017-му Залужний отримав звання генерал-майора, але продовжив службу на передовій. У 2018-2019 роках — був першим заступником командувача Об'єднаних Сил — начальником штабу ООС. У 2022-му указом президента Залужному було надано звання генерала. З липня 2021 року — Головнокомандувач ЗСУ.

"Залізний генерал" і один зі ста найвпливовіших людей

Американське видання Politico назвало Залужного "залізним генералом". Його схарактеризували як найяскравішого представника нового покоління українських військових і легендарну постать в історії України.

У травні 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний увійшов до списку 100 найвпливовіших людей року за версією журналу Time. Він став першим українським військовим, який з'явився на обкладинці журналу.

Раніше "Телеграф" писав, що відомо про нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.