Україна рухається до членства в ОЕСР, заявив Зеленський: що це за організація

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Офіс організації вже працює у Києві

Україна рухається до членства в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Її офіс уже працює у Києві.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні 6 лютого. Він подякував за підтримку держави та зазначив, що взаємодія поступово наповнюється новим змістом.

Найнебезпечніше місце Київського метро, де може бути катастрофа

"Подякував за підтримку нашої держави та за відкриття офісу Організації в Україні. Ми постійно додаємо змісту нашій взаємодії та, незважаючи ні на що, рухаємося до повноправного приєднання до цього клубу, до Організації економічного співробітництва та розвитку", ― сказав Зеленський.

Що таке ОЕСР

Організація економічного співробітництва та розвитку була заснована у 1961 році. Станом на травень 2021 року, до її складу входить 38 членів. На них припадає 62% світового ВВП. Це економічно розвинені країни, об’єднані прихильністю до ринкової економіки та демократичного плюралізму. Також до ОЕСР як окремий член входить Європейська комісія.

Ця організація працює над розв'язанням економічних проблем, пов’язаних із глобалізацією, та реалізацією можливостей, які вона дає. Вона є форумом, де уряди країн обмінюються своїм досвідом. ОЕСР є базою для створення потужних ініціатив у різних сферах:

  • політика;
  • інновації, технології;
  • підприємництво;
  • торгівля та інвестиції;
  • охорона навколишнього середовища;

Члени організації борються з бідністю та реалізовують ініціативи для забезпечення процвітання своїх держав. І тому здійснюється моніторинг економічних тенденцій. Цим займається секретаріат у Парижі.

Зазначимо, що ОЕСР є досить відкритою. У проєктах можуть брати участь країни, які не є членами організації. Але для цього слід отримати запрошення.

Співпраця України та ОЕСР

У червні 2023 року офіційний Київ уклав угоду з організацією на чотирирічну програму підтримки реформ та відновлення. Це був важливий крок для нашої країни, адже він дозволить наблизити членство до ОЕСР та ЄС.

У цій програмі було зафіксовано основні пріоритети України. Вони включають такі положення:

  • зміцнення інститутів та управління;
  • залучення приватних інвестицій;
  • продовження боротьби з корупцією;
  • створення основ для довгострокового добробуту та можливостей для населення країни.

Саме для координації реалізації цієї програми і було відкрито Офіс зв’язку ОЕСР-Україна у Києві. Зазначимо, що наша країна стала потенційним членом організації у жовтні 2022 року.

Раніше "Телеграф" писав, що Володимир Зеленський підписав указ про створення Сил безпілотних систем ЗСУ. Це новий рід військ.