В Україні можуть обмежити переказ грошей на картку: Нацбанк напрацьовує рішення

Читать на русском
Автор
Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова Новина оновлена 09 лютого 2024, 16:32
Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова. Фото Экономическая правда

Проблема тіньових платежів справді актуальна

Національний банк України вивчає питання щодо обмеження карткових переказів та запровадження лімітів для переказів готівки через термінали самообслуговування. Рішення напрацьовують із метою зменшити можливості тіньових платежів.

Про це пише " Інтерфакс-Україна " з посиланням на заступника голови Нацбанку Катерину Рожкову. Вона наголосила, що питання опрацьовують таким чином, щоб не обмежити нормальний бізнес та людей.

"З точки зору запровадження додаткових обмежень на операції фізичних осіб... обмежень за розпорядженням... власними коштами, це дуже сенситивна тема. Ми це питання опрацьовуємо з усіх точок зору", — сказала Рожкова.

Також вона додала, що проблема тіньових платежів, як і раніше, актуальна. Це не стосується всієї країни, але при цьому стосується великої кількості компаній, які продовжують використовувати механізми ухилення від податків, а також зменшення оподаткування.

"Тому з урахуванням досвіду, який ми маємо, ми зараз опрацьовуємо це питання і далі вже радимося з нашими колегами з профільного комітету, як краще нам це зробити, щоб, з одного боку, не обмежити нормальний бізнес, нормальних людей, а з інший — таки зменшити можливості маніпуляцій та обходу закону", – додала Катерина Рожкова.

У свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев повідомив, які обмеження все ж таки будуть введені. За його словами, в Україні запровадять ліміти на банківські перекази на час воєнного стану, а також пропонується встановити обмеження щодо частоти таких переказів. Гетьманцев зазначив, що ініціатива спрямована на боротьбу з міскодингом та тіньовими фінопераціями, які можуть становити загрозу фінансовій стабільності країни.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що за оцінкою Гетьманцева з початку вторгнення держборг України зріс удвічі.