Потрібні ескортниці-викладачі та вчителі для папуг: незвичайні вакансії на ринку праці в Україні

Читать на русском
Автор
669
Відкриті джерела

На ринку праці потрібні універсали

Нині в Україні існує трохи більше 9 тисяч професій, офіційно включених до державного класифікатора професійних назв робіт. Усі вони систематизовані у професійні групи, залежно від характеру, складності робіт, що виконуються, кваліфікації за стандартами Міжнародної стандартної класифікації занять.

І нещодавно Міністерство економіки України внесло чергові зміни до Класифікатора професій. Зокрема, було видалено 9 застарілих назв професій та додано 42 нових, які більш відповідають сучасним вимогам ринку праці.

Правильна назва професії – чому це важливо?

Найбільше змін у сфері ІТ-технологій, де з’явиться 29 нових професій, які відповідають реаліям та затребувані роботодавцями. Також нові професії тепер у медичній сфері, фінансовій. Додаються професії, в яких виникла потреба у зв’язку з війною та подолання її наслідків, зокрема, тепер є фахівці з розмінування, у медичній галузі — протезистів-ортезистів.

"Загалом до Класифікатора професій додали 42 нових позицій", — повідомила заступник міністра економіки Тетяна Бережна.

Найбільше змін – 29 нових професій, в IT-сфері, що було ініційовано Міністерством цифрової трансформації. При цьому 9 застарілих професій були видалені з Класифікатора, серед них такі IT-професії як "Програміст прикладний", "Програміст системний", "Інженер із застосування комп’ютерів", "Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа".

Здавалося б, яка різниця, як називається професія, головне, щоб за неї платили? Але правильна назва виконуваної співробітником роботи, яка записується як професія у державному Класифікаторі професійних робіт, важлива для призначення, наприклад, пільгової пенсії.

Так, постановою №461 від 24 червня 2016 року затверджено Списки професій №1 та 2, чиї представники мають право на пільгову пенсію, додаткові відпустки та інші бонуси за роботу у шкідливих чи навіть небезпечних умовах праці. І якщо людина фактично працює на подібних роботах, але її професія записана інакше, цих пільг вона просто втрачає.

Для роботодавця правильний запис професії дозволить уникнути адміністративної відповідальності при перевірках, яка складе при першому порушенні штраф від 510 до 1700 гривень, а при повторному вже до 5100 гривень.

Ринку потрібні універсали

Тим часом українським рекрутинговим компаніям часто приходять вакансії від роботодавців на професії, яких явно немає в Класифікаторі професій, і самі вони при цьому звучать незвично, а іноді й дуже пікантно.

Так, як розповіла "Телеграфу" СЕО рекрутингової агенції Dream2Team Дар’я Могила, за 2023-й рік серед більш ніж 300 запитів від роботодавців на пошук працівників їм попалася низка таких, які запам’яталися співробітникам.

"Наприклад, замовник шукав працівника у свій приватний зоопарк у Польщі – йому потрібен був співробітник, який п’ять днів на тиждень житиме і займатиметься з папугами. Родзинка в тому, що всі папуги в цьому зоопарку розмовляють і в завдання працівника входило годування, прибирання, випуск птахів, щоб політали і, тепер найцікавіше, спілкування та навчання птахів. Тобто, замовник шукав приватного вчителя/няню для птахів, яка б у вахтовому режимі поринула у світ орнітології", — говорить про одну з таких професій Дарина Могила.

Ще однією схожою вакансією вчительки, але з такою собі "перчинкою", став пошук трьох дівчат для сім’ї, яка проживає в Дубаях (Об’єднані Арабські Емірати).

"Замовник хотів знайти трьох дівчат віком від 20—25 років, з освітою філолога або лінгвіста з англійської мови з України для свого клієнта, у якого троє дітей від 17 до 19 років і всі хлопці. Завдання дівчат було б – супровід хлопців на всі заходи (святкування, університетські зустрічі) та навчання англійській. Обіцяли гідну оплату, проживання та додаткові "плюшки". Звичайно ми не вдавалися в подробиці, тому що цей запит був напівлегальним, з нашого боку, але формат приватного навчання набуває нових фарб", — зізналася Дарина Могила.

При цьому навіть сектор IT, який традиційно радий українським фахівцям, може підкинути незвичайні пропозиції, але такі ж універсальні, як інші. Так, голова невеликої IT-компанії на п’ятьох співробітників просив знайти йому не просто розробника ПЗ, але ще й з навичками персонального асистента.

"Замовник пояснив нам, що компанія маленька, він багато часу проводить на зустрічах і переговорах з клієнтами і йому була потрібна людина, здатна допомагати йому планувати такі зустрічі і якщо треба – бути особисто, наприклад, пропонувати клієнтам потрібні їм технічні рішення", — згадує гендиректор Dream2 Team.

Приємно було згадати Дар’ї Могилі та вакансію з Польщі на пошук каскадерів-початківців з України від польських каскадерів для запису екстремальних відео (ролики, вело, джампінг тощо) для свого YouTube-каналу. Їм потрібні були саме українці та аргументували тим, що наші люди витримують усе. Отака вона, українська міць! При цьому обіцяли пристойну зарплатню та повне страхування життя.

Менеджер із вмінням відкривати пляшки животом

Бувають серед вакансій та відгуків на них і просто кумедні випадки. Наприклад, на вакансію менеджера по роботі з клієнтами один з претендентів на останнє місце роботи вказав — "Профі з відкриття пивних пляшок животом".

"Чи був це жарт, чи кандидат справді вважав це перевагою, ми з’ясовувати не стали, бо стоїмо за здоровий спосіб життя", — каже співрозмовниця "Телеграфа".

Щоправда, загалом, як зізнається Дар’я Могила, часто в українських розробників досить своєрідне розуміння роботи IT-сектору в Україні, яке висловив один із претендентів на роботу, вказавши у своєму резюме "хочу роботу з купою бабла, феями та єдинорогами".

Тим часом на українському ринку праці дедалі помітніше місце займають вакансії з ЗСУ, куди потрібні не лише бійці, а й навіть режисери.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що популярність військових вакансій в Україні зростає, а на деякі з них претендує одразу 70-80 кандидатів. Найчастіше здобувачі шукають штабну роботу, це посади юристів, бухгалтерів, офіцерів управління, спеціалістів із закупівель та діловодів.