Стежитимуть за кожним кроком? В Україні хочуть створити систему відеомоніторингу, проєкт вже в Раді

Читать на русском
Автор
4133
Персональні дані обіцяють зберігати виключно у системі відеомоніторингу
Персональні дані обіцяють зберігати виключно у системі відеомоніторингу. Фото Колаж "Телеграф"

Ідентифікація осіб буде здійснюватися на підставі певного набору біометричних даних

На сайті Верховної Ради України зареєстрували законопроєкт, яким пропонується запровадити режим відеоспостереження за громадянами. В пояснювальній записці до проєкту закону зазначається, що наявний на сьогодні "рівень забезпечення безпеки населення Україні нібито не повною мірою відповідає стандартам безпеки, притаманним провідним країнам світу".

Картка проєкту закону зареєстрована на офіційному сайті Верховної Ради. Ініціаторами законопроєкту є члени депутатської фракції "Слуга народу".

У законопроєкті зазначено, що об'єктами відеомоніторингу відповідно до цього Закону є:

  • інформаційні об’єкти, до яких належать фізичні особи, відеомоніторинг яких здійснюється в інтересах національної та публічної безпеки, економічного добробуту та прав людини, а також транспортні засоби;
  • публічні місця;
  • об’єкти критичної, соціальної, економічної, житлово-комунальної, транспортної, інженерної та іншої інфраструктури, а саме: парки, рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;
  • пам’ятки культурної та історичної спадщини;
  • вулиці, дороги, провулки, пішохідні та велосипедні доріжки;
  • автомобільні стоянки та майданчики для паркування транспортних засобів;
  • інші території загального користування; об’єкти міської інфраструктури (соціальні, інженерні та транспортні);
  • засоби організації дорожнього руху;
  • будівлі, споруди, в яких розташовані органи державної влади або органи місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної, комунальної форми власності;
  • території, будівлі, споруди закладів освіти, охорони здоров’я та приміщення в них;
  • об’єкти підвищеної небезпеки;
  • речі та предмети.
Буданов про ситуацію на фронті у 2024 році

Ідентифікація та захист персональних даних

Зазначається, що ідентифікація фізичних осіб буде здійснюватися на підставі певного набору біометричних даних та інформації про особу, на кшталт, імені, дати народження, статі, відомостей про місце проживання тощо. Ідентифікація транспортних засобів відбуватиметься на підставі таких відомостей: марка, модель, колір, рік випуску, номерний знак, інформація про власника транспортного засобу.

З метою отримання інформації про "об'єкти" система відеомоніторингу стану публічної безпеки буде взаємодіяти з усіма електронними державними реєстрами.

Щодо захисту персональних даних та строку їхнього зберігання, то в проєкті закону зазначено, що персональні дані особи зберігатимуться та оброблятимуться в системах відеомоніторингу стільки, скільки необхідно для досягнення цілей обробки таких даних, визначених законодавством, але не більше п’ятнадцяти років.

Дані обіцяють зберігати виключно у системі відеомоніторингу стану публічної безпеки центрального рівня.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що в Україні з’являться системи розпізнавання облич, а публічні місця будуть оснащені металодетекторами.