Кримінальна справа Коломойського розвалюється - експерт про нові деталі слідства

Читать на русском
Автор
Ігор Коломойський
Ігор Коломойський. Фото НВ

Олексій Голобуцький навів нові серйозні обставини, що свідчать про безпідставність переслідування бізнесмена

Кримінальна справа проти бізнесмена Ігоря Коломойського врешті розвалюється, як і прогнозувалось ще від вересня. Про це у себе в Facebook повідомив блогер, політтехнолог Олексій Голобуцький.

За його словами, просочилась додаткова інформація, котра підтверджує очікування: "З таким слідством обвинувачення не вигребе, ще й підставить Україну перед міжнародними судовими структурами".

"Дотичне до матеріалів справи джерело в офісі Генпрокурора каже, що головний свідок обвинувачення – голова правління "Приватбанку", громадянин Австрії Бьош Ґерхард – надав свідчення слідству про невинуватість Коломойського. Він у подробицях спростував інформацію про начебто недостачу готівкових коштів у сумі майже 6 млрд грн (на якій сумі і будувались всі спроби обвинувачення з усіма варіантами "потерпілих")", — зазначає він.

Також Голобуцький наголосив, що Ґерхард письмово заявив, що йому нічого не відомо про завдання будь-якої матеріальної шкоди "Приватбанку" з боку Коломойського на зазначену слідством, або хоча б схожу суму, а "будь-яких розбіжностей по касовим операціям, про яке повідомляло слідство, в банку ніколи не було, вони не підтверджується жодними доказами і не могли лишитись непоміченими". При цьому баланс банку був завжди правильним і йому не зрозуміло, за що саме заарештували Коломойського.

"Заодно банкір заявив, — продовжив політтехнолог, — що не володіє інформацією, чому один зі співробітників банку Гаврилюк (це той, котрого спершу виставили заявником у справі – тобто, "пильний громадянин" — а тепер він "раптом" зник і вже понад п’ять місяців "систематично" не з’являється на допити що до слідчих органів, що до суду) звернувся з заявою про збитки до правоохоронних органів, використавши для цього підписану ним довіреність суто на вирішення загальних питань банку".

Голобуцький також нагадав, що експертиза слідства, проведена ще у вересні (єдиний документ, який підготувала вся величезна команда детективів і прокурорів в понад півсотні мудрих голів), також зафіксувала відсутність браку в "Приваті" зазначених в обвинуваченні мільярдів, що готівкових, що безготівкових.

"Отже, що маємо: у вересні Коломойського відправляють до СІЗО (суспільство загалом схвалює, але підозрює, що все полізе боком, бо не вірить у нормальне слідство і суд) через "пропалі 6 мільярдів". Заявник – пересічний працівник банку – тоді чи не єдиний раз вигулькнув, після чого зник і досі десь ховається. У вересні ж слідча команда надає папірець, що нічого не пропадало. У лютому до папірця експертизи додається свідчення головного управлінця банку – "нічого не пропадало". І як це виглядатиме для того ж Суду з прав людини? За неправдивим обвинуваченням (а чого б інакше обвинувач зник негайно після заяви?) бізнесмена відправляють на нари, майже одразу отримують документальне свідчення, що обвинувачення неправдиве (експертиза), але обвинувачений сидить ще 5 місяців, після чого з’являється ще одне офіційне свідчення, що обвинувачення неправдиве (заява голови правління), а обвинувачений все ще сидить. За цей час вже змінились "потерпілі" від відсутнього злочину", — пояснює блогер.

Політтехнолог при цьому акцентує, що за це все відповідатиме держава Україна "нашими коштами: коли буде позов проти отак підготованого і проведеного "професійного слідства і суду".

"Я взагалі відмовляюсь розуміти, що це була за дивна і крива "інтрига" з відправленням Коломойського до СІЗО просто так. Щоби що? Хто і що від цього отримав?", — підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше Коломойський вирішив звернутись до Євросуду з прав людини, враховуючи те, що національні суди продовжують його утримувати під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини.

Як повідомлялось, у вересні Коломойському повідомили про підозру за двома статтями. Йому інкримінують шахрайство та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. Суд обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю застави в 509 млн грн (розмір якої згодом збільшили до 3,9 млрд грн). Захист бізнесмена повідомляв, що під час перебування в ІТТ Коломойський "має серйозні проблеми" з доступом до медичної допомоги.