Зеленський здійснив раптовий візит до Албанії: розповів про деталі та цілі поїздки

Читать на русском
Автор
5377
Зеленський в Албанії Новина оновлена 28 лютого 2024, 10:35
Зеленський в Албанії

Президент планує зустрітися з прем'єром Албанії

Президент України Володимир Зеленський після поїздки до Саудівської Аравії здійснив неоголошений візит до Албанії. Там він уже зустрівся із главою МЗС.

Як повідомив у своєму профілі у соцмережі X міністр закордонних справ Албанії Іглі Хасані, він радий вітати українського президента у Тирані. Зеленський планує зустрітися з прем'єром Албанії Еді Рамою та взяти участь у саміті "Україна — Південно-Східна Європа".

"Це поворотний момент для зміцнення двосторонніх зв’язків та прояву солідарності з Україною у її героїчній боротьбі проти російської агресії", — написав Хасані.

Варто зазначити, що це не лише перший візит Зеленського до Албанії, а й перший візит туди українського президента за всю історію незалежності. Україна навіть не має посольства в цій країні, а його функції виконує посольство у Варшаві.

"Сьогодні працюю в Тирані. Зустрінуся з безкомпромісним другом України Еді Рамою, візьму участь у саміті "Україна — Південно-Східна Європа", — розповів Зеленський.

Президент наголосив, що також проведуть переговори щодо оборонної та політичної співпраці, підтримки Формули миру та роботи над безпековими угодами.

Після початку російського вторгнення Албанія ухвалила резолюцію на підтримку України та її територіальної цілісності. Також вона передавала військове обладнання для ЗСУ та приймала українських біженців.

Албанія є членом НАТО і прагне вступити до ЄС.

Варто зазначити, що до цього Зеленський відвідав Саудівську Аравію, де провів зустріч із наслідним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. При цьому в ЗМІ з’являлася інформація про те, що він також може відвідати Вірменію, а потім вирушити до Азербайджану.