Війна — день 736: ЗСУ стабілізували фронт під Авдіївкою, але окупанти тиснуть під Мар’їнкою

Читать на русском
Автор
3408
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 29 лютого 2024, 23:29
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують тиснути на сході України та фокусують зусилля в районі Авдіївки, Мар’їнки та сусідніх населених пунктів. Наприклад, вони намагалися прорватися до Красногорівки, але отримали там відсіч від українських штурмовиків. При цьому у ЗСУ кажуть, що змогли стабілізувати фронт на Авдіївському напрямку, а в деяких місцях навіть заблокували російські підрозділи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Крилата ракета Taurus з радіусом дії 500 кілометрів — це зброя, "яка при неправильному використанні може досягти конкретної цілі десь у Москві", — сказав Шольц.

22:00 У Харківській області планують запровадити примусову евакуацію родин з дітьми ще з 18 сіл Великобурлуцької та Вільхуватської громад та запровадити обов'язкову евакуацію у 57 населених пунктах Великобурлуцької, Вільхуватської, Кіндрашівської, Курилівських громадах, — очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

21:00 Президент Володимир Зеленський призначив новим командувачем Сил логістики ЗСУ генерала Володимира Карпенка і звільнив колишнього командувача Гуляка Олега.

20:00 РФ не збирається зупинятись у своїх планах щодо дестабілізації ситуації у світі та хоче влаштувати гонку озброєння, — Зеленський в вечірньому зверненні.

19:00 Росіяни не окупували село Бердичі Донецької області, яке знаходиться під Авдіївкою. Подібні чутки є фейковими, — заявив спікер ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

18:00 Європейський Союз вважає проведення Росією так званих виборів президента на тимчасово окупованих територіях України порушенням міжнародного права та ніколи не визнає їхніх результатів, — зовнішньополітичний речник Європейської комісії Петер Стано.

17:00 В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення пошкоджено понад 900 об’єктів культурної спадщини, серед яких Свято-Преображенський кафедральний собор в Одесі, музей імені Григорія Сковороди під Харковом, драматичний театр у Чернігові, — прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

16:00 Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до держав Євросоюзу підтримувати Україну зброєю у необхідних обсягах "до перемоги". За цей документ проголосував 451 депутат, проти – 46, ще 49 утрималися. Проте резолюція є декларативним, а не юридично зобов'язуючим документом.

15:00 Росія проводить спецоперацію "Майдан-3" і працює за списком людей, щоб залучити їх до поширення своєї риторики та вплинути на суспільно-політичну ситуацію в Україні, — Головне управління розвідки Міноборони України має ці списки, заявив представник військової розвідки Андрій Юсов в інтерв'ю Радіо Свобода.

14:00 П'ятеро дітей, двоє дівчаток і троє хлопчиків вдалося вивезти з тимчасово окупованих територій. Серед них – одна дитина-сирота. Вік дітей від 4 до 16 років, — голова Херсонської ОДА Прокудін.

13:00 Аудитори Міністерства оборони України встановили, що окремим військовослужбовцям безпідставно виплачували додаткову грошову винагороду. Загалом йдеться про понад 186 мільйонів, — Міноборони.

У січні-лютому 2024 року допущено до експлуатації у ЗСУ приблизно 60 зразків озброєння і військової техніки, — це майже вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року, — заступник міністра оборони Іван Гаврилюк.

12:00 Окупанти втратили ще два літаки Су-34 29 лютого. Цього разу — на Авдіївському та Маріупольському напрямках.

"Схоже, до них не доходить! Ніяких висновків не роблять російські пілоти!" — прокоментував збиття командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук.

До речі, у загальному заліку за лютий це вже мінус 13 авіасуден у загарбників.

11:00 СБУ в Харкові затримала чергову колаборантку. Місцева жителька чекала на російську окупацію та співпрацювала із ворожими спецслужбами, наводячи на місто ракети. На співпрацю вона пішла, чекаючи, що у разі захоплення Харкова, їй нададуть "посаду" у окупаційній "адміністрації". Наразі ж все, на що вона може сподіватися — це довічне ув'язнення.

10:00 За минулу добу на фронті ліквідовано понад 1100 окупантів. Також значних втрат росіяни зазнали у броньованій та автомобільній техніці, а також у артсистемах.

Втрати армії РФ в Україні 29.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 29.02.2024

09:00 На південному напрямку 29 лютого було збито ще один ворожий бойовий літак Су-34. Про це повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук.

08:00 За останню добу на фронті зафіксовано 99 бойових зіткнень із ворогом. Найактивнішим напрямком залишається Новопавлівське (38). Деталі повідомили у свіжому ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

07:00 У Новій Зеландії затвердили нові санкції проти Москви. Зокрема, країна ввела граничні ціни G7+ на російську нафту, встановила чітку заборону на експорт окремих товарів до РФ та Білорусі через треті країни, а також обмежила 61 російську фізичну та юридичну особу. Зокрема у санкційний список потрапили особи, причетні до закупівлі озброєння у КНДР.

06:00 Ранку! Зібрали для вас низку новин, котрі ви могли пропустити:

  • ця ніч пройшла для України майже спокійно — повітряна тривога оголошувалася лише кілька разів у окремих регіонах. На жаль, під обстрілом вкотре перебувало прикордоння Сумщини, а також Херсон;
  • на фронті, забезпечуючи відхід основних сил групи після виконання наявного завдання, загинула група спецпризначенців із 73-го морського центру спеціальних операцій. Це підтвердили на офіційному рівні у ССО ЗСУ;
  • керівник ГУР Кирило Буданов переконаний, що на жодне "замороження" військового конфлікту із РФ Україна не піде. Хоча б тому, що подібний крок наразі дуже вигідний для Москви. Таку заяву він зробив у інтервʼю CBC News;
  • у деяких країнах G7 досі сумніваються у доцільності передачі заморожених російських активів Україні. "Будь-які подібні кроки мають бути повністю підкріплені міжнародним правом та вимагають підтримки всіх членів Групи 20 найбільших економік, до якої входять Росія, Китай та інші країни, що критично належать до США", — пояснив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер;
  • Штати і Південна Корея готуються до масштабних спільних військових навчань. Вони заплановані на березень — із 4 по 14 число, та матимуть назву "Щит свободи".

05:00 Повітряних загроз в небі над Україною немає, все чисто.

3:00 За попередню добу росіяни обстріляли 11 районів Сумської області, всього було зафіксовано 204 вибухи.

1:00 На Донеччині росіяни просунулися на південь від Бердичева, Тоненького, в Орлівці та біля Невельського, повідомляє аналітичний ресурс DeepState

00:00 Місцеві канали повідомляють про вибухи у Костянтинівці (Донецька область). За деякими даними, було чути не менше 10 вибухів.

Інформацію за 26 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 733: окупанти просуваються на Авдіївському напрямку та обстрілюють мирні міста

Про те, що відбувалося 27 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 734: окупанти просуваються під Авдіївкою та посилюють тиск під Мар’їнкою

Із ситуацією в Україні за 28 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 735: загарбники тиснуть на Мар’їнському напрямку та активізувалися на Куп’янському