Прийняти умови Росії: ЗМІ дізналися, чого Кремль вимагав на переговорах у 2022-му

Читать на русском
Автор
4015
Володимир Путін Новина оновлена 01 березня 2024, 12:27
Володимир Путін. Фото t.me/news_kremlin

Диктатор хотів позбавити Україну будь-якої можливості опору

У ході звернення до Федеральних зборів президент Росії Володимир Путін натякнув, що міг би обговорити питання про припинення війни в Україні на умовах Москви. Контури угоди, яку він, ймовірно, хотів би укласти, можна побачити у проекті мирного договору, складеному російськими та українськими делегаціями на початку повномасштабного вторгнення РФ до України — у квітні 2022 року.

У документі, датованому 15 квітня 2022 року, описується, як учасники переговорів з обох сторін прагнули покласти край бойовим діям, погодившись перетворити Україну на "постійно нейтральну державу, яка не бере участі у військових блоках". Також на Київ мала накладатися заборона відновлювати свої збройні сили за підтримки Заходу, а Крим мав би залишатися під фактичним контролем Росії, пише The Wall Street Journal.

Проте домовитись тоді не вдалося. Стали очевидними масштаби російських військових злочинів в Україні, а воєнний стан України покращився. До того ж, Захід почав постачати Києву зброю. Сьогоднішня позиція України — мирні переговори можуть розпочатися лише після виведення російських військ із території України.

Щодо проєкту мирних угод 2022 року, які, ймовірно, і сьогодні є прийнятними для Путіна, то в них допускалася можливість вступу України до ЄС, проте вступ до військових союзів, таких як НАТО, заборонявся. Крім того, в Україну не мала поставлятися іноземна зброя.

Також Збройні сили України мали скоротитися до певного розміру. РФ хотіла обмежити ЗСУ 85-ма тисячами військовослужбовців, у яких було б лише 342 танки та 519 артилерійських гармат. Дальність дії українських ракет було б обмежено 40 кілометрами. Україна ж хотіла мати більше.

Крим, за проєктом Росії, мав залишитися під контролем РФ. Він не вважався б нейтральним. Російська мова в Україні мала б діяти нарівні з українською в уряді та судах.

Питання про майбутнє окупованого Донбасу до проєкту включено не було. Питання залишили на розсуд Путіна та Зеленського під час особистих переговорів.

"Проєкт показує, що Україна зіткнулася з проблемою перетворення на кастровану державу", — пише WSJ.

Як повідомляв "Телеграф", керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що будь-яке заморожування війни означатиме, що Україна визнає окупацію її територій. Київ цього робити ніколи не буде, тому про якесь "заморожування" говорити немає сенсу.