Допомога Україні від НАТО вийде на новий рівень? Столтенберг зробив гучну заяву

Читать на русском
Автор
599
Єнс Столтенберг Новина оновлена 04 квітня 2024, 18:01
Єнс Столтенберг. Фото censor.net

Мова про обов'язкове фінансування допомоги від кожної країни НАТО

Під час розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга останній наголосив, що всі країни НАТО мають робити обов'язковий внесок на допомогу Україні. І він має розподілятися між усіма країнами по-чесному.

Про це сказав на пресконференції в Брюсселі Дмитро Кулеба, передає кореспондент "Телеграфа". За його словами, ця тема дуже дискусійна, тому під час її обговорення голоси розділилися.

Столтенберг хоче за участі усіх країн Альянсу створити 5-річний фонд на 100 мільярдів євро для допомоги Україні. Тобто кожен рік має вноситися до нього по 20 млрд євро.

Кулеба під час пресконференції
Кулеба під час пресконференції

Але, за словами Кулеби, зараз НАТО намагається зібрати 500 мільйонів доларів на рік на пакет допомоги Україні, і це у них не виходить. А фонд зі 100 млрд виглядає на цьому тлі не реальним.

Проте, на думку міністра, все ж є можливість реалізувати цю ініціативу.

"Але якщо вдасться вираховувати формулу участі кожного в обов'язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування і шанс на реалізацію", — каже Кулеба.

Він також додав, що з пропозицією Єнса Столтенберга не усі погодилися, є і ті, хто проти 5-річного фонду на 100 мільярдів євро для допомоги Україні.

Зокрема міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок скептично сприйняла план генерального секретаря НАТО.

"Я нагадую, що у нас різні механізми фінансування", — заявила вона.

Нагадаємо, що під час пресконференції також обговорювали питання і озброєння нашої країни. За словами Кулеби, Німеччина негайно ініціює пошук усіх наявних зенітних ракетних систем Patriot та інших систем ППО для України.

Раніше "Телеграф" писав, що Столтенберг пояснив, чому Україну поки що не запросили до НАТО.