Зеленський підписав новий закон про мобілізацію: коли він набирає чинності

Читать на русском
Автор
2111
Офіс президента Новина оновлена 16 квітня 2024, 19:18

Із запровадженням закону відбудуться деякі зміни

Президент України Володимир Зеленський підписав затверджений Верховною Радою гучний закон про мобілізацію. Він набуде чинності за 30 днів.

Про це йдеться у картці законопроєкту на сайті парламенту. Свій підпис Зеленський поставив 16 квітня.

Зазначимо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкту про мобілізацію №10449 у другому читанні 11 квітня. Тоді 283 народні депутати проголосували за відповідне рішення.

Мобілізація по-новому включає заміна термінової служби базовою військовою службою. Громадяни проходитимуть військову підготовку п’ять місяців у мирний час та три у військовий. Для людей молодших 24 років можна вибрати час служби.

Також тепер військовозобов’язані можуть оновити дані про себе не лише у Територіальному центрі комплектування, а й у ЦНАПі чи онлайн. Для цього буде спеціальний електронний кабінет.

Чоловікам віком 25-60 років необхідно мати при собі документи військового обліку, щоб у разі потреби пред’явити їх співробітникам ТЦК, поліції чи прикордонникам.

Ті військовослужбовці, які повернулися з полону або здобули інвалідність, зможуть демобілізуватися за своїм бажанням. Ті, хто отримав ІІ або ІІІ групу інвалідності після початку повномасштабної війни, повинні будуть повторно пройти військово-лікарську комісію. Йдеться про тих, кого раніше визнали обмежено гідними.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які два способи вручення повісток прописані у новому законі.