Не "Юра" і точно не "Юрка": як правильно українською звертатися до Юрія та як утворити по батькові

Читать на русском
Автор
6074
Не "Юра" і точно не "Юрка": як правильно українською звертатися до Юрія та як утворити по батькові Новина оновлена 12 липня 2024, 20:13

Староукраїнською ім’я звучало як Жюрж

Під час вивчення української мови чимало складнощів може викликати питання відмінювання українських імен, як чоловічих, так і жіночих. Раніше ми розповідали про те, як правильно звертатися до Тетяни українською.

Сьогодні ж розкажемо, як кликати чоловіка на ім'я Юрій. Та спершу трохи про саме ім’я.

Юрій – чоловіче ім'я грецького походження, поширене серед українців, білорусів, росіян та грузинів. Ім'я є прямим відповідником грецького Георгій.

В Україні близько 606 000 носіїв цього імені, що робить його одним з найбільш популярних.

При цьому в українській мові існує ціла низка різноманітних зменшувальних та пестливих форм імені: Юра, Юрко, Юрчик, Юр, Юрась, Юрасько, Юрасик, Юрасенько, Юрасечко, Юраш, Юрашко, Юрієчко, Юрійко, Юрцьо, Юрусь, Юрок, Юрик.

Водночас, коли ви хочете погукати Юрія, то необхідно використати кличний відмінок. Запам’ятайте наступні форми: Юро, Юрко, Юрчику, Юрасю, Юрасько, Юрасику, Юрасенько, Юрасечко, Юрашу, Юрашко, Юрієчку, Юрійко, Юрцьо, Юрусю.

До слова, з відкритих джерел в інтернеті, ми дізналися, що староукраїнською ім’я звучало як Жюрж.

Щодо утворення патронімічних форм імені, то тут можливі виключно два варіанти: Юрійович та Юріївна. Будь-які інші покручі, на кшталт, Юр’євич, Юрієвна, Юрієвич або Юр’ївна чи Юр’євна граматично неправильні.

Проте, варто зауважити, що в офіційних документах слід обов’язково використовувати той варіант, який зафіксований в паспорті людини, бо фактично всі форми в юридичному сенсі вважаються різними іменами.

До слова, раніше "Телеграф" розповідав про те, як правильно українською звертатись до Данила. Запам’ятайте, Данііл — це для росіян.