Обмеження ухилянта у керуванні авто: стало відомо, як виглядатиме вимога ТЦК (фото)

Читать на русском
Автор
Вимога ТЦК
Вимога ТЦК. Фото Колаж "Телеграфу"

Остаточне рішення ухвалюватиме суд

Згідно із законом про мобілізацію, якщо військовозобовʼязаний не оновив свої військово-облікові дані, суд може ухвалити рішення про тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом. Але перед цим ТЦК має направити такій особі вимогу про виконання обов'язків.

Щоб обмежити ухилянта у праві керувати авто, ТЦК повинен буде довести у суді неможливість його доставки до ТЦК поліцією, пише "Судово-юридична газета". Спочатку керівник ТЦК, який встановив невиконання громадянином обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 22 у новій редакції (неявка на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду), ч. 3 статті 22 (неуточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів), та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 КУпАП (порушення законодавства про мобілізацію), звертається до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

У разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання обов’язку. На наступному фото зображено, як саме буде виглядати цей документ.

І якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконав зазначеного у ній обов’язку, ТЦК звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

При цьому суд може відмовити у задоволенні заявлених позивачем вимог. Це відбудеться у разі, якщо ТЦК не доведе існування обставин та вжиття заходів. Тимчасове обмеження встановлюється на строк до виконання або відкликання вимоги ТЦК.

Раніше "Телеграф" писав, що адвокат пояснив, як діятиме новий закон про мобілізацію для автомобілістів. Юрист підкреслив, що забирати права не будуть, проте, є нюанси.