"Ніде немає таких зарплат": що не так з економічним бронюванням, пояснив експерт

Читать на русском
Автор
618
Відстрочка від мобілізації
Відстрочка від мобілізації. Фото Колаж "Телеграфу"

На бронь зможуть претендувати далеко не всі

Уряд України планує запровадити економічне бронювання, про яке говорять з початку року. Однак, щоб його отримати, українцеві потрібно офіційно заробляти не менше 34-35 тисяч гривень у місяць.

Що не так з економічним бронюванням, розповів економічний аналітик Павло Себастьянович в ефірі День.LIVE. За його словами, бронь отримають одиниці.

Експерт зазначає, що зарплати, потрібні 35 тисяч для економічного бронювання, в Україні майже ніхто не заробляє. А зарплатня в регіонах всього 9-12 тисяч гривень.

"У Києві може в якійсь "айтішній" компанії програмісти можуть заробляти такі гроші (34 тис. грн, — ред.), топ-менеджери, працівники банків, у державних структурах чи чиновники", — розповідає Себастьянович.

Також аналітик висловив недовіру до здатності українських чиновників ухвалювати правильні рішення щодо мобілізації та рекрутингу.

Нагадуємо, що наразі у Верховній Раді є три основних концепції економічного бронювання:

  • сплата спеціального збору за бронювання працівників (20 тис. грн щомісяця за кожного такого працівника);
  • бронювання на підставі заробітної плати (не менше 35 тис. грн плюс 20 тис. військового збору);
  • змішана модель бронювання.

За прогнозом голови комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи, економічне бронювання приноситиме державі від 200 млрд грн в рік.

"Це надасть, як бізнесу, так і державі, головне — передбачуваність. Бізнес зможе прогнозувати свою діяльність, матиме передбачуваність, матиме гарантію того, що він зможе надалі працювати. А держава матиме гарантію того, що забезпечення наших військових так само буде сталим та безперебійним", — зазначив Наталуха.

Раніше "Телеграф" писав, що Кабмін вніс зміни в процедуру отримання відстрочки від мобілізації. Це торкнулося чоловіків, які за деякими сімейними обставинами не призивають до армії.