Від роду до народу: як називати предків українською і хто такі пращури

Читать на русском
Автор
Freepik Новина оновлена 11 вересня 2024, 10:24

Цікаві факти про етимологію та культурне значення слів.

У багатстві української мови часто зустрічаються слова, які здаються синонімами, але насправді мають глибокі відмінності у значенні та вживанні. Яскравим прикладом є пара слів "предки" та "пращури". Одне з них помилково вважають русизмом.

Хоча обидва терміни стосуються наших попередників, їхнє походження та смислове навантаження суттєво різняться. Отже. як правильно називати родичів з попередніх поколінь.

Предки чи пращури

Слово "предки" міцно вкоренилося в українській літературі та повсякденному мовленні. Його можна зустріти у творах таких видатних українських письменників, як Леся Українка, Іван Франко, Панас Мирний, Дмитро Павличко, Михайло Коцюбинський.

Предок – це старший родич по висхідній лінії з боку матері або батька (звичайно старіший за діда, бабу). Етимологія слова "предки" досить прозора: воно утворене від кореня "пред", що означає "перед", "раніше", "той, хто жив попереду". Синонімом до слова "предки" можуть бути прабатьки, прадіди, прародичі.

Слово "пращур" має більш давнє, метафізичне та духовне значення. Це далекий предок, родоначальник. Воно складається з двох частин: "пра" — один з найстаріших прийменників в українській мові, що означає споконвічність, попередність; та "чур" (цур, щур) — у дохристиянський період так називали душу родича, духовного охоронця.

В чому відмінність між предками та пращурами

Історичний контекст:

  • "Предки" — більш конкретне поняття, пов'язане з генеалогією та історичними особами.
  • "Пращури" — поняття, що стосується дуже давніх віків та попередніх поколінь.

Духовний аспект:

  • "Предки" — переважно генеалогічне поняття.
  • "Пращури" — має сакральний зміст, пов'язаний з культом предків та душами родичів.

Вживання:

  • "Предки" — можуть означати будь-яких попередників у роду.
  • "Пращури" — частіше вживається щодо дуже давніх або легендарних предків.

Хоча слова "предки" та "пращури" часто вживаються як синоніми, вони мають різне походження та смислове навантаження. Якщо говорите про померлих родичів – це предки, й це цілком літературне українське слово.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому в українській немає слова "співпадіння. І як правильно говорити про одночасні події.